Van langs de weg leggen tot inruilen voor een sinaasappel. Bekijk hier waar je in jouw gemeente je kerstboom kwijt kan

Kerstbomen. Foto: Shutterstock

Kerst is geweest, het nieuwe jaar is begonnen, dus de kerstboom kan de deur uit. Maar waar in Friesland kun je je kerstboom kwijt?

Van langs de weg leggen tot inruilen voor een lootje. Gemeentes in Friesland hebben verschillende manieren voor het ophalen of inzamelen van kerstbomen. In het overzicht hieronder zie je hoe jouw gemeente omgaat met het verzamelen van kerstbomen.

Inwoners van Achtkarspelen kunnen hun kerstboom kosteloos bij het stort brengen. Op Ameland kunnen mensen de kerstboom in de berm voor hun huis leggen. De gemeente haalt de bomen vanaf 9 januari op.

In Dantumadiel vindt 7 januari tussen 10.00 en 12.00 uur een kerstbomenactie plaats. Op verschillende locaties kunnen inwoners hun kerstboom inleveren. Voor elke ingeleverde boom krijgen ze een lootje en een waardebon ter waarde van 0,50 euro. Ook kan de boom bij de milieustraat worden ingeleverd.

Inwoners van De Fryske Marren kunnen hun kerstboom naar een van de milieustraten in de gemeente brengen. Gemeente Harlingen verzamelt op 4, 5 en 6 januari de kerstbomen van haar inwoners. Zij kunnen op verschillende locaties hun kerstboom achterlaten. Per ingeleverde kerstboom ontvangen inwoners een lot en een waardebon van 0,60 euro, die kan worden ingeleverd bij een deelnemende speelgoedwinkel in Harlingen.

Inwoners van de gemeente Heerenveen kunnen hun kerstboom op verschillende inzamelplekken achterlaten. De gemeente begint 9 januari met het ophalen van de eerste bomen.

Leeuwarden houdt 11 januari een kerstboominzameling. Inwoners kunnen hun kerstboom aan de straat zetten. De bomen worden door onder anderen basisschoolleerlingen verzameld. Zij krijgen per boom een sinaasappel en een lot waarmee ze kans maken op een boekenbon. Een andere optie is om de boom naar de milieustraat te brengen.

In Noardeast-Fryslân vindt 7 januari tussen 10.00 en 12.00 uur een kerstbomenactie plaats. Op verschillende locaties kunnen inwoners hun kerstboom inleveren. Voor elke ingeleverde boom krijgen ze een lootje en een waardebon ter waarde van 0,50 euro, die kan worden ingeleverd bij verschillende winkels in de gemeente. Ook kan de boom bij de milieustraat worden ingeleverd.

Gemeente Ooststellingwerf houdt dit jaar geen kerstbomenophaalactie. Inwoners kunnen hun boom naar de milieustraat brengen. Elk dorp in Opsterland heeft een inzamelplek waar inwoners hun kerstboom kunnen inleveren. Dit kan tot en met 8 januari. Een kerstboom is ook gratis in te leveren bij de milieustraat in Gorredijk of brengpunt groen in Ureterp.

Scholen en verenigingen zamelen in Smallingerland kerstbomen in. Dat gebeurt op 4 en 5 januari op deze locaties in de gemeente. De scholen en verenigingen krijgen 0,75 euro per ingeleverde boom. In de wijken of dorpen waar geen school of vereniging inzamelt, nemen medewerkers van de gemeente de bomen in ontvangst. Per boom krijgen inwoners een lootje waarmee ze kans maken op een cadeaubon. Inwoners van Smallingerland kunnen hun boom ook kwijt bij het ecostation aan de Hemmen in Drachten.

Súdwest-Fryslân haalt in de eerste week van januari de kerstbomen op, op de dag dat anders de groene container zou worden geleegd. Inwoners kunnen hun kerstboom aanbieden op de plaats waar ze anders hun container neer zouden zetten. Kerstbomen kunnen ook worden ingeleverd bij de milieustraten in de gemeente.

Op Terschelling kunnen eilanders 9 januari hun kerstboom inleveren. Dat kan tussen 10.00 en 10.30 uur op het Brandarisplein, van 10.30 tot 11.00 uur op de Parnassiaweg, tussen 11.00 en 11.30 uur aan de Cyprianstraat/Douwe Totlaan, van 13.00 tot 13.30 op de parkeerplaats naast de Eiland Pers en tussen 14.00 en 14.30 op parkeerplaats Jok.

Inwoners van Tytsjerksteradiel kunnen hun kerstboom langs de weg zetten. Vanaf 9 januari worden ze volgens dit schema opgehaald.

De gemeente Waadhoeke gaat van 9 tot en met 12 januari kerstbomen ophalen. Verschillende wijkverenigingen en dorpsbelangen verzamelen de kerstbomen. Inwoners van dorpen of wijken die niet meedoen aan de inzamelingsactie, kunnen hun kerstboom gratis naar de milieustraat brengen.

Inwoners van de gemeente Weststellingwerf kunnen hun kerstboom gratis inleveren bij het afvalbrengstation in Wolvega. Op de vraag hoe bewoners van Schiermonnikoog en Vlieland hun kerstboom kwijt kunnen, is door de gemeentes nog niet gereageerd.

Kan een kerstboom in de groene container?

Veel gemeentes geven ook het advies om kerstbomen in stukken te knippen en dan in de groene container te doen. Maar mag dat wel? Die vraag legden we afvalverwerker Omrin vorig jaar al voor. Woordvoerder Jan Bergsma gaf toen als antwoord: ,,Alles wat je met een tuinschaar kan afknippen mag in de biobak.” Dus takken van een boom mogen, maar de stam niet. ,,Tenzij die zo dun is dat je die met een tuinschaar in stukjes kan knippen.”

Nieuws

menu