Toneelclub Nijeholtpade voert het blijspel 'De Pette an de pillen'

FOTO LENUS VAN DER BROEK

De Toneelclub Nijeholtpade voerde zaterdagavond in het dorpshuis De Stienze het blijspel ‘De Pette an de pillen’ in drie bedrijven op. De regie was in handen van Sybren Hofstra. Het stuk is geschreven door Bernd Gebold.

Verhaal in het kort

Wat was het toch mooi met die kleine gemeenten. Als er problemen waren trok je gewoon de wethouder aan de jas. Niks afspraak maken of naar het grote gemeentehuis. Reclus, de wethouder van Kluitenberg, met kantoor aan huis, is zo’n wethouder van de oude stempel. Hij was vroeger postbode en wordt door de bevolking dan ook vaak ‘de Pete’ genoemd.

De goeie man wordt zachtjes aan stapelgek van een import-dame in het dorp, die geregeld komt klagen voer geluidsoverlast. De import heeft geen begrip voor het gebeier van klokken, kraaien van hanen en de repetities van de blaaskapel. Als de wethouder toch wat voor deze kakmadam wil doen, krijgt hij een enorme dreun tegen zijn hoofd en raakt helemaal in de war. Met een gemeentebode die je ook niet echt helpt zorgt dat voor maagklachten, hoofdpijn en stress. De Pete houdt het niet vol zonder zijn pillen.

Toneelclub bestaat 10 jaar

Het is dit jaar tien jaar geleden dat de Toneelclub werd opgericht. Vóór 2013 was toneelvereniging Vis actief in Nijeholtpade, die was weggevallen. In de zomer van 2013 staken ze in het dorp de koppen bij met het idee een toneelclub te starten. Met een halfvolle zaal was de toneelclub al blij. Maar de eerste uitvoering in 2014 trok een volle zaal. De spelers hoefden zich hier geen zorgen meer over hun bestaansrecht te maken. In 2016 is de toneelclub éénmalig vervangen door toneelclub Nijelamer omdat de eigen ploeg te veel was uitgedund door meerdere zwangerschapsverloven. In 2021 en 2022 kon de toneelclub niet los vanwege de beperkende coronamaatregelen.

Nieuws

menu