Symbolische veldslag tegen wolven. ,,Met een indrukwekkend spektakel maken we duidelijk dat paardenhouders samen met andere veehouders in het geweer komen tegen de komst van wolven naar Friesland”

Still uit de natuurfilm Wolf van Cees van Kempen.

De stichting Wolvenhek Fryslân voert zaterdag 8 oktober actie tegen de wolf. Het zal ergens in Gaasterland zijn, maar waar precies is nog geheim.

Het is een reactie op de activiteiten van het wolvenpaar GW2397m en GW2090f rond het Drents-Friese Wold. Die wolven hebben in vooral de gemeente Westerveld en de Stellingwerven al veel slachtoffers gemaakt onder schapen en vermoedelijk nu ook kalveren. De moederwolf met jongen werd vorige week nog in Steggerda gesignaleerd. Ook rondom het Kuinderbos zijn sinds april tientallen schapen gedood door een mannetje met de code GW2541m. Het is nog niet bevestigd of die wolf nog ergens bij Kuinre is.

Ruitermacht

De stichting wil nu symbolisch de wolven verdrijven met een ruitermacht van vijftig paarden. Dat meldt voorzitter Jehan Bouma. Die gaan in linie over een heuvel, als ware het een veldslag. De wolf wordt uitgebeeld middels een aantal opgestelde spandoeken. ,,Met een indrukwekkend spektakel maken we duidelijk dat paardenhouders samen met andere veehouders in het geweer komen tegen de komst van wolven naar Friesland.”

Enquête

Ondertussen blijft het zeer twijfelachtig of actief beheer van de wolven haalbaar is. De provincie Drenthe onderzoekt wat er precies juridisch mogelijk is. Voorwaarde voor beheer is dat je er eerst alles aan gedaan moet hebben om de schade te voorkomen. Paardenhoudster Annet Muller-ter Veen uit Appelscha constateerde op basis van en eigen enquête dat van meer dan duizend eigenaren van landbouwhuisdieren veertig procent geen maatregelen wil of kan nemen. Het wolvenwerende hek, dat nu symbolisch bij de provinciegrens onder in Boijl staat, is voor boeren zelfs met subsidies veel te duur. Drenthe geeft maximaal 20.000 euro subsidie.

Nieuws

menu