'Stopzetten van subsidie aan Doarpswurk brengt voortbestaan van dorpshuizen in gevaar'

Schoolkinderen aten eerder deze maand samen pannenkoeken in het dorpshuis De Bult in Ter Idzard. OBS De Striepe

Het stopzetten van de provinciale subsidie aan de Stichting Doarpswurk zou een historische misstap zijn. Dat zegt secretaris Henk Slot van de stichting Harten 10.

Harten 10 zorgt voor de toewijzing van de gemeentelijk onderhoudssubsidie voor tien dorpshuizen in Weststellingwerf. En controleert ook de uitvoering van het onderhoud.

Gedeputeerde Staten willen de subsidie aan Doarpswurk per jaar vanaf 2025 afbouwen. Nu is dat nog 832.000 euro. Dat kreeg de stichting maandag te horen via een telefoontje van gedeputeerde Klaas Fokkinga. De stichting vindt het onbegrijpelijk en onverkwikkelijk, omdat ten koste gaat van de leefbaarheid op het Friese platteland. Ook in 2018 speelde deze discussie al eens.

Onmisbaar

En daar is Henk Slot het er helemaal mee eens. ‘Doarpswurk is een onmisbaar kennisinstituut voor de leefbaarheid op het Friese platteland. Naast de financiële overheidssteun is het vooral aan Doarpswurk te danken dat vele dorpshuizen de coronapandemie hebben doorstaan. Door de stekker uit Doarpswurk te trekken, brengt dit voorgenomen besluit indirect het voortbestaan van dorpshuizen - en daarmee de leefbaarheid- in gevaar.’ De provincie zou toe willen naar een andere structuur, maar daar is verder niets over bekend.

Leefbaarheid

Doarpswurk staat met raad en daad dorpshuizen en dorpsverenigingen bij. Slot stelt dat die dorpshuizen een cruciale rol spelen in de leefbaarheid op het platteland. ‘Veel verenigingen en informele clubjes vinden er hun onderdak. De jeugd vindt er onderdak en blijft zo weg van de criminaliteit. De ouderen vinden er onderdak, en kunnen daardoor langer zelfstandig blijven wonen omdat ze niet in eenzaamheid verpieteren. Een keukentafel is echt niet voldoende om een gemeenschap leefbaar te houden. En in Friesland hebben we een traditie hoog te houden. Beschaafde politici laten dit niet gebeuren. Mijn oproep aan hen is, laat Doarpswurk niet vallen. Heb oog voor jullie kiezers.’

Nieuws

menu