Stoommachine De Goede Verwachting is terug in Oldeberkoop: 'Pikefel'

Oud-Berkopers Jan Kroes en Willem Zwier sprongen gelijk in de aan-stand toen ze lucht kregen van de sluiting van de zuivelfabriek in Dronryp. Want daar in de hal stond ‘hun’ stoommachine. De maten hengelden het stuk industrieel erfgoed terug naar Oldeberkoop.

De oude stoommachine uit de toenmalige melkfabriek in Oldeberkoop is terug in het dorp. Op de foto initiatiefnemers Willem Zwier (blauw) en Jan Kroes. In het midden staat Willem de Vries, die als 15-jarige vakantiekracht in de zomer van 1971 de machine bediende. Wilem Zwier wijst de stang aan die hij met een hand-ijzerzaag in moest korten. Hij was er een dag mee bezig.

De oude stoommachine uit de toenmalige melkfabriek in Oldeberkoop is terug in het dorp. Op de foto initiatiefnemers Willem Zwier (blauw) en Jan Kroes. In het midden staat Willem de Vries, die als 15-jarige vakantiekracht in de zomer van 1971 de machine bediende. Wilem Zwier wijst de stang aan die hij met een hand-ijzerzaag in moest korten. Hij was er een dag mee bezig. FOTO RENS HOOYENGA

Als een vader die zijn verloren zoon na jaren weer thuis ziet komen. Zo keken de kameraden Jan Kroes en Willem Zwier (beiden 87) naar de massieve machine die tevoorschijn kwam uit houten kisten gisteren in een schuur in Oldeberkoop. ,,Ik krij der gewoan pikefel fan”, zei Zwier. ,,Ien brok technyk”, verzuchtte Kroes vol bewondering.

Nieuws

menu