Stellingwerver maakt beeld Harry Muskee uit omgevallen boom

Jelmer Zwaan in actie. FOTO C + B MUSEUM

Jelmer Zwaan in actie. FOTO C + B MUSEUM

De in Boijl geboren boomkunstenaar Jelmer Zwaan heeft een beeld gemaakt van blueslegende Harry Muskee. Dinsdag werd het geplaatst voor het Cuby & the Blizzards museum in Grolloo. Het is een eerbetoon door de nu in Meppel woonachtige Zwaan. Op 26 september moet het helemaal klaar zijn. Dat is tien jaar na de sterfdag van Harry Muskee.

Cubyfan Lukas Wever uit Hengelo kwam bij Zwaan om deze opdracht uit te voeren. Als oud-inwoner van Borger was hij vijftig jaar bevriend met Muskee. Hij wilde rond de tiende sterfdag iets speciaals doen. En zo kwam hij uit bij kunstenaar Jelmer Zwaan, die ooit werd opgeleid tot meubelmaker. Hij had vanuit een boomstam in zijn atelier in Nijeveen al eens beesten gemaakt, zoals een uil, vos of een adelaar. En bij camping De Moesberg in Nijensleek staat ook een creatie van hem (‘het witte wief’).

 

Maar een gezicht met alle gelaatsuitdrukkingen uit een boomstam beitelen, zagen en frezen is toch echt wat anders. Vooral die uitdrukkingen zal hij de komende dagen nog verder verfijnen. Foto’s van fotograaf Rudy Leukfeldt waren de basis van het kunstwerk van twee meter hoog, met een gewicht van 2000 kilo. De basis is een omgewaaide Drentse eik met de wortels er nog aan.