Simon ter Heide geroyeerd als lid PvdA. ' Ik vraag me af waar ik dat aan verdiend heb'

Ook bij de verkiezingen in 2014 was Simon ter Heide nog het boegbeeld van de PvdA. Eigen foto

Het landelijke partijbestuur van de PvdA heeft Simon ter Heide uit Oldeberkoop geroyeerd als lid van die partij. Ter Heide werd in september 2019 uit de PvdA-fractie gezet vanwege ‘meningsverschillen zijn over de inhoudelijke politieke koers’.

Kort na de verkiezingen, in maart 2018, stond Ter Heide vanwege een hartinfarct en een hersenbloeding langere tijd op non-actief. En juist in die periode kwam de PvdA, voor het eerst na 12 jaar, weer in de coalitie van Ooststellingwerf. Een periode waarin Ter Heide tot 2018 toch als fractievoorzitter het boegbeeld van de partij was. Hij vormde noodgedwongen vanaf eind 2019 een eenmansfractie.

Lokaal Sociaal Ooststellingwerf

Begin dit jaar sloot Ter Heide zich echter aan bij de nieuw gevormde partij Lokaal Sociaal Ooststellingwerf. Voor die partij deed hij ook mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en werd hij de afgelopen week gekozen. ‘Dit is niet verenigbaar met de statuten van de PvdA’, zo zegt Yourik Malet, voorzitter Bestuurs- en Verenigingszaken bij de PvdA.. ‘Door het op eigen titel zitting nemen in een vertegenwoordigend lichaam op een zetel die is verkregen door plaatsing op de PvdA-kandidatenlijst komt volgens de statuten een einde aan het lidmaatschap van de PvdA.’

Ontheffing

Ter Heide meldde zelf al dat het er op leek dat na de uitzetting uit de raadsfractie hij nu na ruim veertig jaar de partij wordt uitgezet. Zijn vrouw kreeg wel een uitnodiging voor de ledenvergadering op 6 april en hij niet. ‘Ik sta dus niet meer op de ledenlijst zonder dat ik formeel bericht van het royement heb gekregen. Ik ben lid van de PvdA sinds 1979 en er is voor mij geen enkele reden om daarmee te willen stoppen. Ik vraag me af waar ik dat aan verdiend heb. Ik ben nu van plan om ontheffing aan te vragen.’ Ook gaat Ter Heide een beroepschrift indienen tegen het royement.

Nieuws

menu