Na drie jaar weer een schoolkorfbalkampioenschap met 145 teams in Noordwolde

Het schoolkorfbalkampioenschap in 2019.

Het schoolkorfbalkampioenschap in 2019. Foto: Lourens Looijenga

Het gaat weer bruisen op de accommodatie van de korfbalvereniging Leonidas aan de Elsweg in Noordwolde. Op woensdag 11 mei binden ruim 800 kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 van de basisschool de strijd met elkaar aan tijdens het gemeentelijk schoolkorfbaltoernooi. Stipt om 13.00 uur wordt het toernooi geopend door burgemeester André van de Nadort.

Het was voor voorzitter Reint Oostra van de werkgroep, ondersteund door buurtsportcoach Karen Douwstra vanuit Beweegteam Weststellingwerf, wel even spannend hoe scholen na de coronaperiode zouden reageren op de uitnodiging. Per slot van rekening kennen veel leerkrachten, kinderen en ouders nu toch wat minder de massaliteit en entourage van dit schooltoernooi, dat nog steeds als één van de grootste evenementen in Noord-Nederland geldt.

Oostra: ,,De teruggang van zo’n dertig teams naar een totaal aantal van 145 - verdeeld over 34 poules - zit ‘m dan ook vooral in de onder- en bovenbouw door wellicht onbekendheid met dit evenement en het dalende leerlingenaantal.” Na twee geannuleerde edities leggen de Leonidas-vrijwilligers aan de vooravond van dit jeugdfestijn de 28 velden klaar voor de werkgroep, die verheugd is dat alle basisscholen met één of meerdere viertallen van de partij zijn. De grootste inschrijving komt ditmaal van de Wolvegaster Tuindorpschool met maar liefst 25 teams.

Er is geen vervolg op het gemeentelijk kampioenschap in de vorm van een provinciaal kampioenschap. Scholen konden wel gewoon inschrijven voor de kampioens- of de meer recreatieve poules. Uiteindelijk strijden er maar liefst twaalf teams om de titel Kampioen van Weststellingwerf in de bovenbouw, acht teams in de middenbouw en vijf teams in de onderbouw. De titels vanuit 2019 worden verdedigd door De Vensterschool Noordwolde, ’t Holtpad Nijeholtpade en De Zuidschool Wolvega.

Jeugdscheidsrechters

Reint Oostra constateert dat de planning van dit evenement zo vlak na de meivakantie een lastige is. De scholen moeten namelijk tijdig van de nodige informatie worden voorzien. ,,Dit heeft ook alles te maken met de afspraken met WSV De Blaren over de planning van hun Avondvierdaagse in Noordwolde. En we moeten dus rekening houden met de meivakantie, Hemelvaartsdag en Pinksteren.” Daardoor stond ook de hernieuwde samenwerking met de lo-docenten van Terra en het Linde College voor het werven en opleiden van jeugdscheidsrechters onder flinke tijdsdruk. ,,Om die reden koos het Linde College ervoor om hun korfballers aan Olympic Moves te vragen iets terug te doen richting de werkgroep, terwijl Terra middels een tweetal clinics een tiental leerlingen bereid vond hun medewerking te verlenen aan dit evenement.”

Begrip gevraagd

Vooral het werven van scheidsrechters is weer een uitdaging. Voor een deel zijn potentiele scheidsrechters ook als coach van een team actief. De werkgroep is daarom erg blij met deze bijzondere samenwerking met het voorgezet onderwijs, omdat clubs door werk en examens steeds minder ervaren clubscheidsrechters weten te leveren. Oostra: ,,De werkgroep hoopt dan ook dat men zich zowel binnen als buiten de lijnen positief zal opstellen richting dit jonge, minder ervaren, maar wel erg enthousiaste jeugdkader. Als deze eerste kennismaking voor hen positief uitvalt en naar meer smaakt, plukken wij als werkgroep en de clubs daar de komende jaren de vruchten van.”

Of de huidige spelvorm en dan met name de regel ‘verdedigd doelen’ ook in de nabije toekomst gehandhaafd blijft, wil de werkgroep volgens Oostra in de komende evaluatie bespreken. ,,De opzet van het huidige jeugdkorfbal binnen het KNKV staat momenteel ter discussie en wellicht moeten we daar in de toekomst bij aansluiten. Het gaat er om dat de spelvorm de jeugd uitnodigt tot veel bewegen en scoren. Zeker nu het vervolg van provinciaal kampioenschap is afgeschaft mogen we min of meer zelf de vorm kiezen, die in onze ogen het beste past bij de leeftijd van met name niet-korfballende jeugd. Uitdaging, attractiviteit en zo min mogelijk regels horen in onze ogen centraal te staan bij een eerste kennismaking met de korfbalsport.”

Iedereen is welkom

Ook voor de broodnodige aanwas van jeugdleden is het zeer belangrijk dat het toernooi eindelijk weer wordt gehouden. Om te benadrukken dat echt iedereen bij alle vijf korfbalclubs in Weststellingwerf welkom is, hangt Leonidas, dat op 29 mei 80 jaar bestaat, een speciaal gemaakte regenboogvlag op. Verder worden op het terrein lege plastic flesjes ingezameld voor statiegeld. Dat geld wordt door Leonidas beschikbaar gesteld voor hulp aan slachtoffers van de oorlog in de Oekraïne. Ook van huis meegenomen lege flessen zijn van harte welkom voor dit mooie doel. Alle kinderen zouden immers in vrijheid moeten kunnen sporten.

Tegen 16.30 uur die woensdag zullen vertegenwoordigers van de Rabobank Heerenveen/ZO Friesland de medailles uitreiken aan de kampioensteams van het toernooi. Ook bij deze editie kan de organisatie namelijk op de steun rekenen van de vaste groep sponsoren om dit evenement in financieel opzicht mogelijk te maken, waarbij de Rabobank en European Aerosols als hoofdsponsor optreden. Verder levert WSW de Blaren verkeersregelaars om het parkeren in goede banen te leiden. De gemeente Weststellingwerf heeft voor de oostkant van de Elsweg een parkeerverbod ingesteld met oog op de toegankelijkheid van de weg voor hulpdiensten.