Plan voor verbouw kerk De Hoeve tot woning

Het kerkje van De Hoeve wordt definitief een woning. Bij de gemeente Weststellingwerf is vergunning gevraagd om het gemeentelijke monument te mogen verbouwen.

Het kerkje in De Hoeve.

Het kerkje in De Hoeve.

Projectontwikkelaars Klaas Mendel en Vincent Hoekstra uit Oldeholtpade, die samen een vastgoed BV hebben, kochten vorig jaar het kerkje. Al direct wilden ze er een woning van te maken, maar daar komt wel wat bij kijken. Foppe van Dijk uit Nijetrijne heeft een ontwerp gemaakt, dat de mannen pas laten zien als het ontwerp ook door de gemeentelijke procedure heen is. ‘Maar het wordt een harstikke leuk ding’, zo zegt Vincent Hoekstra enthousiast.

Het plan is om aan de achterzijde een stuk aan te bouwen. Daar komt de keuken met een fraai uitzicht over de weilanden. In de kerk is boven genoeg ruimte voor het maken van slaapkamers. Er komen dan ook enkele dakramen in met verder behoud van de huidige dakpannen. Beneden komen een woonruimte en een badkamer. Hoekstra: ‘Alle bijzondere elementen worden gespaard. Je houdt het gevoel dat je in een kerk woont.’

Inmiddels melden de eerste geïnteresseerden zich al om er te mogen wonen. Hoekstra zegt dat hij het liefste de woning wil aanbieden aan starters. ‘Ik hoop op een jong gezin. En we willen het project het liefst met een plaatselijke aannemer realiseren.’ Het kerkje is in 1920 gebouwd en wordt sinds 2005 niet meer gebruikt voor kerkdiensten. Daarna werd het tot 1 januari 2020 verhuurd als atelier aan kunstenaar Martin de Jong.