Plaatsen torenspits op kerkje in Vinkega laat nog op zich wachten

De torenspits voor het kerkje van Vinkega. Lenus van der Broek

Er is op dit moment nog geen toestemming om de torenspits op het kerkje in Vinkega te plaatsen. Het advies van de welstandscommissie Hus en Hiem is echter afwijzend. De provinciale adviescommissie vindt de verhoudingen van de spits niet passen bij de kerk. Bovendien is het kerkje een rijksmonument en daar gelden strengere regels voor.

Wethouder Hanneke Zonderland probeert er alles aan te doen om uit de impasse te komen.

De torenspits, die die al in het voorjaar van vorig jaar arriveerde, wordt gerestaureerd en aangepast bij Bouwbedrijf Kemper in Oldeholtpade. Deze restauratiewerkzaamheden zijn bijna afgerond, maar liggen nu even stil. De torenspits is achtkantig, maar wordt met een vierkant onderstel (rokje) aangepast. De kerk in Vinkega heeft nu de bestemming van een multifunctionele accommodatie.

Torenspits lag in Haarlem

Bij Aannemingsbedrijf Holleman & Zonen Santpoort b.v. in Velserbroek lag een torenspits op het terrein. Die komt van het katholieke mannenziekenhuis Joannes de Deo in Haarlem. Dat pand werd eind jaren ‘70 door een kraakactie gered van sloop. Het karakteristieke hoofdgebouw uit 1889 is zes jaar geleden volledig in oude glorie hersteld en geschikt gemaakt voor bewoning door senioren. Maar de torenspits verdween naar het terrein van de aannemer. Waarom de toren bewaard was, wist het bedrijf tot voorkort eigenlijk ook niet, maar nu dus wel.

Nieuws

menu