Over de Heg Pop vol onbegrip over afwijzing coronasteun. 'We zitten in Oosterstreek blijkbaar te ver van Wolvega af’

Het bestuur van ‘Over de Heg Pop’ in Oosterstreek snapt er helemaal niets van dat de organisatie niet in aanmerking komt voor coronasteun van de gemeente Weststellingwerf. Er is dan ook door de stichting bezwaar aangetekend tegen het afwijzende besluit van de gemeente.

‘Over de Heg Op’ 2020.

‘Over de Heg Op’ 2020. Eigen foto

Het Popfestival ging in augustus 2020 door en dat was toen best heel uitzonderlijk. Maar er werden wel extra kosten gemaakt vanwege alle voorgeschreven veiligheidsmaatregelen. Er moesten bijvoorbeeld rond het terrein hekken worden geplaatst, maar ook extra tafels en stoelen. Het aantal bezoekers was ongeveer de helft van de eerdere festivals. De gemaakte kosten werden dus ook niet terugverdiend.

‘Onder druk gezet’

‘De gemeente nodigde ons notabene uit om een beroep te doen op de speciale subsidieregeling’, zo zegt bestuurslid Ylse Wierema. ‘We hebben daar ons best voor gedaan. Tot onze verbazing werd de aanvraag binnen twee weken afgewezen.’ Wierema zegt dat ambtenaren daarna in een gesprek stelden dat de kans te groot was dat ook andere organisaties dan voor coronasteun in aanmerking zouden komen. ‘Ze hebben ons onder druk gezet het bezwaar in te trekken, maar dat hebben we niet gedaan.’ Dat bezwaar is dus formeel nog in behandeling.

Zwarte cijfers

Officieel kreeg het bestuur te horen dat ‘Over de Heg Pop’ geen subsidie kon krijgen, omdat het geld alleen bedoeld was voor organisaties en bedrijven die door de coronacrisis op omvallen stonden. En deze organisatie had zwarte cijfers, zo verklaarde wethouder Roelof Theun Hoen deze week in een raadsvergadering op vragen van de fractie van SDW. ‘Aan me hoela’, zo reageert Wierema. ‘De enige reden dat we niet omvallen is, dat ik en een ander bestuurslid geld op tafel hebben gelegd. We hadden een schadepost van rond de 10.000 euro. We hebben nu nog een paar honderd euro in kas.’

‘Te ver van Wolvega af’

‘We proberen er ieder jaar een mooi feestje van te maken en volgens mij is ons dat gelukt. Maar we zitten in Oosterstreek blijkbaar te ver van Wolvega af.’ Het uitblijven van financiële steun weerhoudt de stichting er niet van om op 20 en 21 augustus wederom het festival te willen houden. Maar vooralsnog heeft de stichting geen idee of het mag en onder welke voorwaarden. De aangevraagde vergunning is nog niet binnen en de tijd dringt.