Hobbyfotograaf Jan Guichelaar uit Wolvega legt onwaarschijnlijk duo vast bij Spanga: buizerd en zwarte kraai

De buizerd en de zwarte kraai zijn onafscheidelijk. FOTO JAN GUICHELAAR

Doorgaans verdragen beide soorten elkaar slecht, maar bij Spanga lijken een buizerd en een zwarte kraai elkaar te hebben gevonden.

De Wolvegaster hobbyfotograaf Jan Guichelaar die vaak in de Weststellingwerfse natuur te vinden is, heeft het onwaarschijnlijke duo de afgelopen weken nu al vijf keer samen gespot. Waar vogelaars vaak beschrijven hoe kraaien en buizerds elkaar in de haren vliegen, kan dit tweetal het juist prima met elkaar vinden.

Daarover verbaasde Guichelaar zich de eerste keer ook. ,,Ik volgde ze met mijn camera in afwachting van het moment dat ze ruzie zouden krijgen, maar dat kwam helemaal niet. Ze vliegen samen dezelfde lijnen, zonder een spoortje agressie. De saamhorigheid straalt ervan af. Heel bijzonder om te zien.’’

Een sluitende verklaring voor de ogenschijnlijke band tussen de beide vogels heeft de fotograaf niet, al is het denkbaar dat de dieren op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn door een nest. Buizerds gebruiken graag een kraaiennest als basis voor een eigen horst.

Nieuws

menu