Op deze plekken vielen al 256 schapen ten prooi aan wolven. Is de wolf definitief terug in Friesland, Groningen en Drenthe?

Foto: ANP

Het heeft er alle schijn van dat de wolf terug is in de drie noordelijke provincies.

Een tijdlang hebben we weinig gehoord van dit imposante roofdier, maar de laatste weken regent het weer meldingen van doodgebeten schapen.

Sinds 7 juli vorig jaar hoorden we in het Noorden maandenlang helemaal niets meer van de wolf. Op die datum doodde wolf GW1261m 8 schapen in Oldeberkoop. Daarna vertrok hij naar Duitsland.

Dat was goed nieuws voor de schapenhouders in ons land, want wolf GW1261m betoonde zich een behoorlijke veelvraat. Tussen november 2019 en juli 2020 pakte hij alleen al in Noord-Nederland zeker honderd schapen.

Een nieuwe reeks aanvallen

Pas in april van dit jaar kreeg het Noorden opnieuw te maken met een wolvenaanval. Een wolf pakte toen een schaap in Wijster. Sindsdien noteerden Drenthe en Friesland negen bevestigde aanvallen door wolven. Veertien schapen werden het slachtoffer.

Daarnaast zijn er sinds juni van dit jaar zeker 18 aanvallen geweest waarvan nog niet is vastgesteld of deze het werk waren van een wolf. Daarbij kwamen 40 schapen om. En dan was er een paar dagen geleden nog de aanval op een kalf in Geeuwenbrug. Ook dat zou het werk kunnen zijn van een wolf, al is de kans fiftyfifty dat de dader een vos was.

Wolven doodden al 256 schapen in Drenthe, Groningen en Friesland

De eerste eigentijdse wolvenaanval in het Noorden was op 7 maart 2015 in Nieuw-Amsterdam. Sindsdien hebben wolven 174 schapen gedood in Drenthe, 54 in Friesland en 28 in Groningen. Dat zijn bevestigde aanvallen, waarbij met behulp van DNA-onderzoek is vastgesteld dat de dader inderdaad een wolf was. Eigenaren kunnen een schadevergoeding claimen als een wolf hun dieren doodt. Sinds de eerste aanval in 2021 is voor ruim 63 duizend euro aan schade uitgekeerd in Noord-Nederland.

Ook honden doden schapen

Critici wijzen er op dat schapen niet alleen het slachtoffer worden van wolven, maar ook (en misschien nog wel vaker) van honden. Dat blijkt echter niet uit DNA-onderzoek. Sinds 2015 hebben honden in Drenthe, Groningen en Friesland 69 schapen gedood. Daarvan kwamen er 38 voor rekening van één hond, die op 2 december 2019 een slachting aanrichtte onder een kudde schapen in Slappeterp.

Aanvallen door wolven worden namens de provincies bijgehouden door Bij12, die ook de schadevergoeding afhandelt. Op de website van Bij12 staat veel informatie over de schade die allerlei dieren veroorzaken aan flora en fauna.

Nieuws

menu