Oostvierdeparten stroomt over. Groep eenden voelt zich helemaal thuis om de plek waar anders geen water te vinden is

Het water heeft zich verspreid op de aanliggende totaal verzadigde weilanden tot aan de Pastorieweg.

Het water heeft zich verspreid op de aanliggende totaal verzadigde weilanden tot aan de Pastorieweg. Lourens Looijenga

In grote delen van Fryslân zijn de waterstanden in de polders bijna op normaal niveau. Dat is nog niet overal het geval. Neem bijvoorbeeld het volstrekt ongewone beeld tussen de Pastorieweg en de Oostvierdeparten in Noordwolde.

Daar heeft zich een heus meer gevormd. Een hele groep eenden voelt zich helemaal thuis om de plek waar anders geen water te vinden is. De oude veenwijk de Oostvierdeparten staat tot over de rand vol. Het water heeft zich verspreid op de aanliggende totaal verzadigde weilanden tot aan de Pastorieweg. Je kunt je niet meer voorstellen dat er ooit zoveel problemen waren met de te lage waterstanden in de tijd dat turfschippers daar nog actief waren.

Vanaf zaterdag wordt een langere periode van droog en rustig weer verwacht. De verwachting van het Wetterskip is dat aan het einde van dit weekend de waterstanden op normaal niveau komen. Door de inzet van de spuisluizen, het Hooglandgemaal, het Woudagemaal en de bergingsgebieden daalt het water in de boezem nog steeds. De opnieuw aantrekkende wind, regen en beperktere spuimogelijkheden op vrijdag zorgden tijdelijk nog voor hogere waterstanden in delen van de provincie.