Ook Ooststellingwerf spreekt zich uit over gebruik lachgas: kiest gemeente voor lijn Weststellingwerf of die van Steenwijkerland?

Het voordeel van zo'n totaalverbod is dat het overal van toepassing is. Hierop kan gehandhaafd worden door boa's en de politie. Foto Mediawiki / Hansmuller

Bijna iedere gemeente heeft al een debat in de gemeenteraad gevoerd over hoe om te gaan met gebruik van lachgas. Ooststellingwerf kan dus niet achterblijven. Ooststellingwerfs Belang heeft het onderwerp op de agenda van 16 juni van de commissie Samenleving laten zetten.

Het is vooral informerend bedoeld, zonder dat nu al een standpunt wordt ingenomen. Maar uiteindelijk is het interessant om te kijken of Ooststellingwerf de lijn kiest van Weststellingwerf of de lijn van Steenwijkerland. Het gebruik van lachgas als partydrug veroorzaakt steeds meer problemen. Zeker in combinatie met het gebruik van alcohol of andere drugs, waardoor gebruikers onvoldoende zuurstof binnen kunnen krijgen.

Motie ingetrokken

Toch trok D66 eind april een motie weer in om te komen tot een algeheel verbod in Weststellingwerf. Volgens de burgemeester kan dat namelijk helemaal niet. Burgemeester Andre van de Nadort wees er op dat je lachgas nog steeds legaal kunt kopen en dat er dus ook niet kan worden ingegrepen als mensen dat in hun eigen huis gebruiken of uitdelen aan anderen. Een gemeente kan alleen wat doen bij activiteiten die plaatsvinden in de openbare ruimte en die activiteiten moeten nog ook overlast veroorzaken.

Reguleren

Hoewel het streven was op 1 januari 2021 een landelijk lachgasverbod in te voeren, moeten tot teleurstelling van veel burgemeesters de gemeenten vooralsnog zelf de verkoop en het gebruik van lachgas reguleren. Wel hebben de Kamerfracties van CDA en ChristenUnie woensdag tijdens een debat over het drugsbeleid opnieuw aangedrongen op zo’n verbod. Minister Ferd Grapperhaus gaf in april aan dat de invoering ervan aan een volgend kabinet is. Daarom nemen steeds meer gemeenten het heft in eigen handen.

Verbod vastleggen in APV

Het college van Steenwijkerland wil wel een verbod vastleggen in de APV. Het voordeel van zo’n totaalverbod is dat het overal van toepassing is. Hierop kan gehandhaafd worden door boa’s en de politie. Indien in een horecagelegenheid lachgas in pakketjes wordt verkocht (ballonnen, patronen en materialen om de ballon ‘gebruiksklaar’ te maken) kan hierop door de gemeente worden gehandhaafd. Ook kan gehandhaafd worden op afval(stoffen) achterlaten in de openbare ruimte, achterlaten van lachgasartikelen of het vervoer van lachgas en grotere hoeveelheden lachgas.

De burgemeester van Weststellingwerf betwijfelt of opname in de APV juridisch stand zal houden. De vraag van Ooststellingfwerfs Belang is nu of het college van Ooststellingwerf het ook noodzakelijk vindt zelf stappen te nemen.

Nieuws

menu