Ooievaars keren terug op voersilo in Elsloo

De ooievaars zijn terug op de silo. Hendrik Betten

Twee van de drie ooievaars, die vorig jaar op de voersilo aan de Hoofdweg in Elsloo een nest bouwden maar geen jongen groot brachten, zijn teruggekeerd.

‘Ze waren wat eerder dan vorig jaar, maar het is toch bijzonder dat ze er weer zijn en ze zijn nu met zijn tweeën”, laat de eigenaar van de voersilo weten. Het mannetje is er al weer een aantal weken, het wijfje volgde enkele dagen later. Het duo is onafscheidelijk. Ze schuimen al dagen lang gezamenlijk de landerijen in de buurt af naar voedsel of ze staan gezamenlijk op de toren.

Zuidelijker oorden

Vorig jaar bivakkeerde de ooievaar alleen op het nest en keken twee partners op afstand toe. Een hechte band met één van de nieuwsgierige gasten was er niet. De drie dieren verdwenen in het najaar naar zuidelijker oorden. “Maar volgend jaar, als deze ooievaar hier weer op de toren nestelt, komt het vast goed”, was de stellige overtuiging van de eigenaar van de toren toen.

Indringers op afstand

Het mannetje zat niet te wachten op een tweede man, zoals vorig jaar, toen deze meehielp met het nestbouwen. Hij bleef nu vanaf het begin van de komst zoveel mogelijk bij het nest om indringers op afstand te houden, totdat het vrouwtje met luid snavelgeklepper welkom werd geheten. In Elsloo rekenen ze er op dat er dit jaar jonge ooievaars komen.