Ontruiming camping Hanestede in Noordwolde is begonnen. ‘En die heeft veertig jaar gevreten van onze centen'

De camping wordt ontruimd.

De camping wordt ontruimd. Lourens Looijenga

Het was zaterdag topdrukte op camping Hanestede in Noordwolde. Overal hoorde je boormachines, geklop van hamers en iemand had zelfs een groot vuur gemaakt in een olievat. Dat scheelde weer wat gesleep met hout naar de afvalcontainer aan het begin van de camping.

Want het waren vooral aangebouwd bergingen en entrees die sloopwerk opleverden. Bij de ingang stapelde de hoeveelheid rotzooi zich op. Iemand kwam langs met een kruiwagen vol stoelen. Het ontruimen van camping Hanestede is nu echt begonnen.

De tekst gaat verder na de foto

Emoties zijn er volop

Het is wel even behelpen zonder stroom, water en wc’s. Maar er heerst vooral gelatenheid, het is niet anders. Maar ergens in een hoekje omarmen enkele vrouwen elkaar stevig, emoties zijn er volop. De verontwaardiging die je bij iedereen hoort geldt niet de nieuwe eigenaren, die opdracht hebben geven de camping voor 1 april te ontruimen. Vooral de vorige eigenaren moeten het ontgelden. Iemand uit Sneek, die al achttien jaar op de camping staat, meldt dat Van der Zee van achter glas tegen een vaste gast riep ‘met jou heb ik niks meer te maken’. De man voegt er aan toe: ‘En die heeft veertig jaar gevreten van onze centen.’ De familie Van der Zee heeft zich niet populair gemaakt.

Opkopers

Tot ver in december is door Van der Zee de indruk gewekt dat de camping door anderen op de oude voet zou worden voortgezet. Dat niet bekend was dat de nieuwe eigenaren andere plannen hadden, is nauwelijks voor te stellen. De overeenkomst werd al in juli gesloten. ‘Had gewoon na de zomer gezegd ‘het houdt op.’ Dan hadden we rustig onze spullen ook schoon kunnen opruimen.’ Overal op de camping kom je opkopers van stacaravans tegen. Soms plakken ze een sticker op een caravan als ze interesse hebben. Voor 1500 tot 2000 euro ben je van de transportkosten en de stacaravan af. Er wordt veel gebruik van gemaakt. Niet iedereen vindt het erg om te vertrekken. Voor mensen die al langer twijfelden over het doorgaan met kamperen in Noordwolde is dit ook een onverwachte kans om geld te krijgen voor de stacaravan.

Natuurpark

Ondertussen wordt er steeds meer bekend over de plannen van de nieuwe eigenaren. James en Suzette van der Velden en Tom Caron zijn drie “jonge” Amsterdamse ondernemers wiens achtergrond in de horeca, interieur design en marketing ligt. ‘Wij zijn voornemend om op de plek een natuurpark neer te zetten. Een plek waar we mensen weer meer in connectie met de natuur brengen, maar wel met de gemakken anno 2022. Gezien ons plan zullen we een stuk minder caravans op het terrein gaan plaatsen. Deze caravans zullen meer in het natuurlandschap op gaan en van hout zijn gemaakt. Verder zal het park autovrij worden. We willen een grote moestuin aanleggen en hopelijk ook een voedselbos(je) aanplanten. Ook zullen we gaan proberen veel lokale producten en diensten te gebruiken.’

De camping zal het komende jaar gesloten zijn om deze plannen te verwezenlijken. Het zou gaan om zo’n vijftig huisjes.