Oldeberkoper ondernemer koopt voormalig bankgebouw

Ondernemer Luitzen de Jong uit Oldeberkoop heeft het voormalige bankgebouw in Oldeberkoop gekocht van Sake Koelma. De Jong had Koelma benaderd. De Jong heeft onder zijn bedrijf LDJ Recycling Group BV onder andere bedrijven in recycling, transport en duurzame energie.

Friesland Bank, voorheen Bank Bercoop, verdween in 2013 uit Oldeberkoop.

Friesland Bank, voorheen Bank Bercoop, verdween in 2013 uit Oldeberkoop. Archieffoto Niek van der Oord

LDJ Recycling Group BV is een snel groeiend bedrijf in verscheidene sectoren. De hoofdvestiging is in Coevorden, maar een groot deel van het hoofdkantoor gaat nu van Coevorden naar Oldeberkoop.

Houtsnippers

Houtproducten worden verwerkt tot fijnere houtsnippers, die vervolgens per vrachtwagen naar klanten worden vervoerd. Ze worden bijvoorbeeld verwerkt in spaanplaat voor nieuwe meubels. Ook het bedrijf SUEZ/Prezero wil houtafval opnieuw gebruiken als grondstof. En daarom vormde LDJ in oktober vorig jaar een joint venture genaamd Greenblocks met SUEZ/Prezero.

Van afvalhout worden gloednieuwe pallets gemaakt. In plaats van het hout te verbranden, kan het dienst doen als grondstof voor de productie van palletklossen. GreenBlocks spaart vers hout en hergebruikt afvalhout; een meer circulaire oplossing. Zo wordt ingespeeld op de groeiende vraag naar duurzame verwerking van afvalhout binnen Europa.

Historie

Door de fusie met de Rabobank was het markante, onder architectuur gebouwde pand eind 2013 één van de kantoren van de Friesland Bank die moest sluiten. Het is een bankkantoor met een bijzondere geschiedenis. In 1902 werd de Coöperatieve Voorschot- en Spaarbank geopend. De bank groeide en verhuisde later naar een groter gebouw in het dorp en werd toen Bank Bercoop. In 2004 nam de Friesland Bank het over.

Ondernemer Sake Koelma uit Zandhuizen kocht in 2014 het pand. Het werd een vergadercentrum en een locatie voor flexwerkers. Onder de naam BusinessCentre Oldeberkoop mikte Koelma op het aantrekken van organisaties die ruimte zoeken voor vergaderingen, opleidingen en workshops.

Het gebouw telde vijftien vergaderruimten met een capaciteit van twee tot tachtig personen en bood in theorie ruimte aan ruim vijftig flexwerkers. Alle huurders zijn er nu uit. Koelma had er zelf ook bedrijfjes om cursisten op een innovatieve en professionele manier te helpen beter te worden in hun baan. Zo is hij eigenaar van de Holland Opleidingen Groep. Koelma verplaatst zijn begeleidingsactiviteiten nu naar het voormalige UWV-gebouw vlakbij het station in Steenwijk. Hij zegt dat hij daar veel beter bereikbaar is.