Oldeberkoop is een grote voetballer rijker

In het kleinste bos van Oldeberkoop staat nu een heel grote voetballer. Groot in vooral het formaat: zo’n 3,5 meter hoog. Want het is vooral een onbekende voetballer, die Grethe-Marie Broersen uit Oldeholtpade in opdracht van Plaatselijk Belang Oldeberkoop heeft gemaakt.

Grethe-Marie Broersen bij haar beeld dat de Bosgroep van Oldeberkoop plaatst in het Sterrenbosch.

Grethe-Marie Broersen bij haar beeld dat de Bosgroep van Oldeberkoop plaatst in het Sterrenbosch. FOTO PIET BOSMA

Het beeld is deels ingegraven in het Sterrenbosch aan de noordkant van het dorp, vlakbij het voetbalveld van Sport Vereent. Het hoort daar dus een beetje bij. Grethe-Marie is eigenlijk fysiotherapeut van beroep, maar volgde wel ooit de Kunstacademie in Den Haag. ‘Maar het werken aan kleine truttige stenen beeldjes was niks voor mij. Ik wilde heel grote beelden maken. Maar ja, dat wordt in marmer wel heel duur.’

Op de Roel Bottema Dagen zag ze acht jaar geleden Teun Broekhuizen uit Bontebok in actie met een kettingzaag. Hij maakt zo houten beelden. Broekhuizen was na enig aandringen bereid hem het ‘woodcarving’ te leren en tot voor kort gaven ze ook nog samen demonstraties. In 2017 had Broersen in Wolvega voor het eerst een expositie van eigengemaakt werk.

Ze ziet ook collega’s die prachtige sculpturen maken van zand en ijs. ‘Maar dat is voor mij te vluchtig, ik vind het onverdraaglijk dat het dan ineens weg is.’ Dat gaat met het houten beeld in Oldeberkoop niet snel gebeuren. De gebruikte keiharde eik van zo’n 150 jaar oud lag al tien jaar bij Oranjewoud en was nog steeds niet aangetast.

Waken

Bovendien wordt het beeld ook nog behandeld met olie door vrijwilligers van de Bosgroep Oldeberkoop, die over het beeld waken. Het was voor Grethe-Marie Broersen een grote opdracht. Ze maakt wel eens een uil of adelaar van een afgezaagde stam van een boom, maar dit project heeft anderhalf jaar gekost. Het blijft tenslotte een betaalde hobby, dus moest het beeld in weekenden en vakanties gemaakt worden.

Een spottrofee in de kantine van Sport Vereent was de inspiratie. Wel moest de houding worden aangepast, want die afbeelding was van een voetballer met zijn armen gespreid en dat kan niet in een stam. Ze gaat nu aan de slag met een groot beeld van een vrouw uit een beukenboom. Die zal een plekje krijgen bij andere beelden in haar tuin in Oldeholtpade. Veel beelden verkopen doet ze namelijk niet. Grethe-Marie kan er maar moeilijk afstand van doen. ‘Dan is het ook niet handig om er je werk van te maken.’