Noordwoldiger bedrijf fermenteert een weg naar de toekomst: 'Verleg focus van voeden van plant naar voeden van bodem'

De toekomst van de landbouw en veeteelt in Nederland zou zomaar zijn oorsprong kunnen vinden in Noordwolde. Daar werken ze bij het bedrijf Agriton onder andere aan het maken en verder ontwikkelen van gefermenteerde producten. Het doel van veel van die producten is dat agrariërs evenveel kunnen blijven produceren, zonder de bodem uit te putten. ‘En in deze tijd is zo’n manier van produceren meer nodig dan ooit’, weet directeur Albert de Puijsselaar.

Agriton Noordwolde. Foto: Piet Bosma

Agriton Noordwolde. Foto: Piet Bosma

Albert de Puijsselaar is ervan overtuigd dat we als mensheid in een overgangsfase zitten, net als in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Toen draaide het allemaal om het voeden van vele hongerige monden. Dat wil zeggen: men wilde toen meer vee, meer land en vooral meer produceren. Nu is de uitdaging vooral om de rekening van de intensieve landbouw en veeteelt niet door te schuiven naar een volgende generatie. ‘Want de technieken die nu nog overheersen, putten de bodem uit’, legt De Puijsselaar uit. ‘Met de gefermenteerde producten voor bodem, plant, dier en mens die wij maken in ons bedrijf in Noordwolde leveren we een bijdrage aan de oplossing.’

Fermentatie

Nieuws

menu