Nieuw bewijs in moordzaak Halil Erol uit Steenwijk: zijn telefoon is twee weken na zijn dood nog gebruikt en had Erol iets te vrezen van andere familie?

Deze foto van Erol werd verspreid na zijn vermissing.

Deze foto van Erol werd verspreid na zijn vermissing.

Er is nieuw bewijs opgedoken over de moord op Halil Erol uit Steenwijk, ruim elf jaar geleden. Uit deze stukken zou blijken dat er twee weken na Erols dood nog telefonisch contact is geweest tussen zijn mobiel en een Duits nummer.

Daarover bericht RTV Oost.

Naast het telefoongesprek, dat volgens de omroep zo’n half uur heeft geduurd, zijn er nieuwe stukken toegevoegd over een vrouw die tegen de familie van het slachtoffer zou hebben gezegd dat Erols ‘armen en benen eraf zouden gaan’. In precies die staat werd het lichaam van de man uit Steenwijk in 2010 ook gevonden.

Halil Erol, toen 34 jaar, verdween in februari van dat jaar na een bezoekje aan zijn ex-vrouw. Een maand later werd zijn auto uitgebrand teruggevonden in Haren. Weer enkele maanden later, in juni 2010, vond een medewerker van het waterschap in een watertje bij Steenwijk de armen en benen van Erol in een zak. Drie jaar na de moord volgde de vondst van andere lichaamsdelen in een moeras bij Wanneperveen. Erols hoofd en handen zijn nooit teruggevonden.

Nieuw bewijs zou ontlastend zijn voor veroordeelde Matthias M.

Het nieuwe bewijs kwam aan het licht in aanloop naar het hoger beroep dat Matthias M. uit Meppel heeft aangetekend tegen zijn straf voor de moord. Hij werd in september 2020 veroordeeld en kreeg tien jaar cel en tbs. De stukken zaten nog niet in het strafdossier. M.’s advocaat Tony Broersma heeft om opheldering gevraagd.

LINK:2601 Nieuw bewijs in moordzaak Halil Erol (3)

Het Openbaar Ministerie heeft in eerdere rechtszaken volgehouden dat de twee telefoons van de Steenwijker niet meer zijn gebruikt na 7 februari 2010, maar de nieuwe informatie zou dat tegenspreken. De politie heeft getuigen verhoord over dat telefoontje op 21 februari, maar de uitwerking van die verhoren zijn nooit aan het strafdossier toegevoegd in de aanloop naar de behandeling van de eerste rechtszaak.

Ook met de opmerking van een vrouwelijke getuige lijkt niets te zijn gedaan, zegt Boersma tegenover de regionale omroep. Over dit alles mag hij binnenkort vragen stellen aan het onderzoeksteam van de politie. Ook wil hij nieuwe getuigen horen.

Bewijs afgelopen april al toegevoegd, zegt het OM

Volgens Klaas Jan Bos, woordvoerder van het parket dat namens het OM het hoger beroep behandeld, zijn de bevindingen over het telefoongesprek op 21 februari 2010 op verzoek de advocaat afgelopen april aan het dossier toegevoegd. Hij laat verder weten niet op de bewijsstukken te kunnen ingaan. Op de stelling dat er destijds door justitie bewijs buiten het onderzoek is gehouden, kan hij eveneens niet reageren.

LINK:2601 Nieuw bewijs in moordzaak Halil Erol

Wanneer het hoger beroep inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend. Advocaat Tony Boersma was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.