NPO Radio 1-bus staat week lang in het Drents-Friese Wold. Thema is het toenemende risico op bosbranden

De bus van 5 Dagen. Foto: Hans Tak

In de week van 20 februari staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) in het Drents-Friese Wold, bij Staatsbosbeheer in Hoogersmilde.

Het programma is dagelijks om 20.00 uur op NPO Radio 1. Presentatie is in handen van Mirthe van der Drift en Ajouad El Miloudi.

Het op één na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland neemt alvast voorzorgsmaatregelen tegen het toenemende risico op bosbranden. Als gevolg van klimaatverandering wordt Nederland steeds warmer en droger, blijkt uit een recent rapport van onder andere het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). De kans op natuurbranden neemt hierdoor toe. Deze branden zijn lastig te bestrijden. Daarom slaan de brandweer en Staatsbosbeheer de handen ineen om nu alvast de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

5 Dagen neemt luisteraars mee naar het Drents-Friese Wold om van verschillende partijen te horen hoe ze met het toenemende risico op natuurbranden omgaan. Te gast maandag is Lysander van Oossanen, boswachter van dit gebied vanuit Staatsbosbeheer. Gerben Tjepkema, hoofd technische dienst van de zorginstelling OlmenEs in Appelscha, vertelt dinsdag over de maatregelen die hij neemt om personeel en bewoners zo goed mogelijk voor te bereiden op een mogelijke natuurbrand. Theo de Jong werkt bij de brandweer en legt woensdag uit hoe de brandweer het gebied beschermt. En Ronald Morsink, die vrijdag te gast is, deed na de natuurbrand in 2018 onderzoek naar de gevolgen van de brand voor de natuur. Op donderdag 23 februari is er geen uitzending.

Nieuws

menu