Muziek maakt wandelaar warm voor Stellingenpad

24-04-2022 Appelscha: opening van het Stellingenpad. De opening vond plaats op de Boerestreek, vervolgens werd een ronde van krap 5 km gelopen. Onderweg kwamen de wandelaars langs enkele optredens.  Fotograaf: Rens Hooyenga

24-04-2022 Appelscha: opening van het Stellingenpad. De opening vond plaats op de Boerestreek, vervolgens werd een ronde van krap 5 km gelopen. Onderweg kwamen de wandelaars langs enkele optredens. Fotograaf: Rens Hooyenga Foto: Rens Hooyenga

‘We hebben een spiksplinternieuw streekwandelpad, dat de hele vrijstaat van de Stellingen omvat. Al sinds de Middeleeuwen staat er een blazoen.. van dit vrijgevochten volkje, een Griffioen.’ Zo startte zondagmiddag in de koepel op het Boerestreekplein in Appelscha een toepasselijk Stellingenpadlied. Twee muzikanten droegen het voor.

‘Je neemt een duik in het Canadameer bij ochtendgloren. Van de Kale Duinen naar de mooie uitkijktoren. En na het Drents-Friese Wold is dan je doel.. de wonderschone Wapservener klokkenstoel. Links, rechts, kriskras, links, rechts, stapvoets, links, rechts, dwars door het Stellingenland’, zingen ze verder. Zondagmiddag werd het Stellingenpad geopend.

Dat werd allereerst gedaan met een herdenking voor Marian Nesse. Ze is de initiatiefneemster en maakster van het pad. Nesse zelf kon bij de opening op 24 april niet aanwezig zijn. Ze overleed enkele maanden voor de officiële opening. De presentatie van de wandelgids volgde. Deze gids staat vol info over punten die je tegenkomt tijdens de wandeling.

Het Stellingenpad is de eerste langeafstandswandeling van de Stellingwerven. Ruim 260 kilometer is de tocht, verdeeld over vijftien etappes. Het pad laat de mooiste natuur van de Stellingwerven zien en gaat soms net over de Stellingwerfse grenzen om een kijkje te nemen in de Weerribben-Wieden en de Maatschappij van Weldadigheid.

Na de presentatie en het lied, mochten alle aanwezigen een stukje – vijf kilometer – van het pad lopen. Een deel daarvan ging over het Bosbergpad. De wandelaars kregen een routebeschrijving mee en werden onderweg verblijd met muziek, dans en acts. Het evenement duurde tot 16.30 uur. De opkomst was groot.

De routebeschrijving en gids vol info is te verkrijgen via de website van Vrijstaat de Stellingen via: www.vrijstaatdestellingen.nl.