Leven en werk van Rinny Siemonsma staat centraal in kasteel Old Stoutenburgh

Werk van Rinny Siemonsma.

Werk van Rinny Siemonsma. Lenus van der Broek

De Stichting Bekiek et Mar gaat in samenwerking met Gregorius Halman van kasteel Old Stoutenburgh in Blesdijke aandacht besteden aan leven en werk van Rinny Siemonsma (1940-1985).

De kunstenaar uit De Blesse had altijd als slogan: De iene is de aandere niet. Op het programma staat niet alleen een tentoonstelling, maar ook een lezing, een fietstocht, filmbeelden en een informatiedag voor en door de bezitters van een werk van Siemonsma. De vorige keer dat Bekiek et Mar een dergelijke middag organiseerde, kunstenaar Johannes Mulders stond toen centraal, was de belangstelling groot en werd er veel werk van Mulders meegenomen. De mensen vertelden hoe zij aan het werk waren gekomen, maar ook wat het hen deed. Omdat de belangstelling voor het werk van Rinny Siemonsma altijd groot geweest is, rekent de werkgroep ook dit jaar op interessante verhalen.

Werken in bruikleen

Voor de tentoonstelling is Bekiek et Mar op zoek naar mensen die een werk of werken van Siemonsma in huis hebben en die voor een periode van negen dagen in bruikleen willen geven. De aangeboden werken worden allemaal gefotografeerd om zo een duidelijk beeld te krijgen wat er allemaal nog is. Omdat er in het kasteel maar plaats is voor 25 werken, die allemaal professioneel worden uitgelicht, beslist een kunstkenner uiteindelijk welke werken in de tentoonstelling komen.

Fietstocht

Daarnaast is er een fietstocht die langs een aantal plaatsen gaat waar Rinny Siemonsma verbleef. Verder wordt een lezing gegeven over de kunstenaar en de mens Siemonsma.

De werkgroep is op zoek naar filmbeelden van Siemonsma. Jan de Vries uit Wolvega is hier al mee bezig, maar als er mensen nog filmpjes of filmbeelden hebben waarin Siemonsma voorkomt, wil de werkgroep die bekijken en proberen er samen met De Vries een filmdocument van te maken.

info@bekieketmar.nl of karstab@gmail.com