Lemsterweg over vier maanden hersteld. Wachten op oplossing voor ongevallenkruising bij Noordwolde

De Lemsterweg in Munnekeburen.

De Lemsterweg in Munnekeburen. Lenus van der Broek

De Lemsterweg bij Munnekeburen zal, als de winter geen roet in het eten gooit, voor 5 maart zijn hersteld. Dat heeft wethouder Jack Jongebloed de gemeenteraad laten weten.

In het verzakte wegdek zitten al ruim drie jaar flinke scheuren door de werking van de onderliggende veengrond. De aanbestedingsprocedure van deze werkzaamheden loopt nu volgens de wethouder. De gemeente laat de weg deels aanpassen en vernieuwen. Ook wordt de weg smaller en komt de weg dichterbij de vaart te liggen. Daarnaast wordt de maximale snelheid verlaagd van 80 km per uur naar 60 km per uur om de weg veiliger te maken.

Oost- en Westevierdeparten

Er is nog steeds geen zicht op het moment waarop de provincie nog eens kritisch kijkt naar de kruising Oost- en Westevierdeparten bij de provinciegrens onder Noordwolde. Begin oktober was al het wachten op een ongelukkenregistratie van de politie. Nu ruim een maand later is dat rapport van de politie er nog steeds niet, zo heeft wethouder Jack Jongebloed de gemeenteraad gemeld.

Provincie

Daaruit moet blijken of er voor de provincie reden is na een lange reeks van ongelukken toch weer nieuwe aanpassingen te doen. De Oost- en Westvierdeparten sluiten aan op de provinciale weg van Noordwolde naar Wilhelminaoord. De provincie is dus aan zet om de situatie veiliger te maken, zoals al jaren vanuit de gemeenteraad van Weststellingwerf wordt bepleit. Het ongeduld groeit.

Ovonde

Een jaar geleden was de maat al vol. Ook statenlid Rendert Algra (CDA) wilde een jaar geleden al dat er een ovonde wordt aangelegd. Maar ook de druk op gedeputeerde Avine Fokkens vanuit Provinciale Staten heeft vooralsnog nergens toe geleid. De discussie loopt al sinds 2012. Ondanks allerlei kleine aanpassingen met o.a. borden blijven auto’s vanuit de zijwegen het verkeer op de provinciale weg verrassen.