Kringloopwinkel De Veurdele in Noordwolde vecht afvalbesluit gemeente aan

Lourens Looijenga

De Kringloopwinkel De Veurdele in Noordwolde heeft een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente nu niet langer kosteloos afval naar het afvalbrengstation in Wolvega mag worden gebracht.

De gemeente ziet de kringloopwinkel als een bedrijf en dus worden overbodige spullen van de kringloopwinkel voortaan gekwalificeerd als bedrijfsafval. Sinds 2008 mocht de Veurdele kosteloos restafval afleveren.

De Veurdele is een stichting zonder winstoogmerk, zo wordt benadrukt. ‘Het is helemaal geen bedrijf. De gemeente moet juist blij zijn dat de Veurdele eerst door afgedankte spullen heengaat, anders zou wellicht alles – dus ook goed werkende spullen - direct al via burgers bij de stort terechtkomen. Dan zou het dus ook huishoudelijk afval genoemd worden. Huishoudelijk afval verandert niet opeens in bedrijfsafval.’

Loffelijk streven

Door De Veurdele wordt dus de afvalstroom naar Wolvega juist beperkt. De Veurdele kan immers een persoon met spullen ook direct doorzenden naar het afvalbrengstation, zonder het aanbod eerst te filteren. ‘Wat De Veurdele echter doet, is zoveel mogelijk potentieel herbruikbare zaken innemen, om die vervolgens weer in omloop te brengen, zo nodig na een reparatie. Dat is een loffelijk streven dat uw gemeente kennelijk niet wenst te ondersteunen.’

Juist om die reden wil De Veurdele worden aangewezen als inzamelaar van huishoudelijk afval. De gemeente vindt dat overbodig, omdat er voldoende middelen zijn om huishoudelijk afval in te zamelen. Iedere gemeente heeft hierin een ander beleid.