Koolzaad rukt op in Weststellingwerf

Koolzaad langs het kanaaltje. Lourens Looijenga

Ook dit jaar zorgt het koolzaad in een steeds groter deel van Weststellingwerf voor een explosie van duizenden planten die ogenschijnlijk in één klap beginnen te bloeien.

Als laatste deel van de gemeente wordt nu ook de oosthoek veroverd. Bij het afwateringskanaaltje onder Noordwolde is de gele zee nu in alle schoonheid zichtbaar.

Oekraïne

Koolzaad is eigenlijk een landbouwgewas. Koolzaadolie is populair, nu door de oorlog in de Oekraïne er bijna geen zonnebloemolie beschikbaar is. Oekraïne is ‘s werelds belangrijkste exporteur van zonnebloemolie, maar de uitvoer daarvan ligt grotendeels stil. De prijs van koolzaad is enorm gestegen. De waarde was al hoog, maar door de oorlog in Oekraïne kost een ton koolzaad nu rond de 1100 euro. Dat was een kleine tien jaar geleden ongeveer 350 euro. Hein en Ron Aberson van Solaroilsystems uit Boijl proberen al sinds 2000 koolzaadolie als biobrandstof belangrijker te maken.

Voordelen

De vraag is of meer boeren nu tot het zaaien van koolzaad overgaan. Koolzaad heeft veel voordelen. Het is goed voor de grond, goed voor de biodiversiteit door de vele bijenvolken die ervan leven. De coöperatieve vereniging Colzaco verwacht dat de belangstelling voor de teelt wel toeneemt, maar denkt niet dat het areaal fors zal groeien. Er is beperkt zaaizaad beschikbaar en ook is de grond niet altijd geschikt voor de teelt. Op de grens van Friesland en Drenthe doet het koolzaad het prima bij een boer aan de Van Eemneslaan.

Nieuws

menu