Koloniën van Weldadigheid in Canon van Nederland

Gedeputeerde Nelleke Vedelaar (links) en directeur Friso Visser van museum De Proefkolonie tonen het Canonbordje. Lourens Looijenga

De Koloniën van Weldadigheid staan vanaf nu opgenomen in de Canon van Nederland. In museum De Proefkolonie in Frederiksoord werd donderdagmiddag het bijbehorende Canonbordje opgehangen.

Ook het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen krijgt zo’n bordje. ,,Dit is heel bijzonder en heel terecht, deze historie hoort ook in de Canon thuis omdat het een ontzettend bijzonder verhaal is”, zo zegt gedeputeerde Nelleke Vedelaar. De Canon van Nederland is een overzicht van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland. Samen vertellen ze hoe Nederland zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld.

Vensters

In het Canonnetwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Het was een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De Canon neemt je in vijftig onderwerpen (vensters) mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. De historische locaties in Frederiksoord-Wilhelminaoord/Noordwolde en Veenhuizen van de Nederlandse Koloniën van Weldadigheid zijn gekoppeld aan het verhaal (venster) van Koning Willem I.

Onderwijs

De Canon vormt een inspiratiebron voor het onderwijs. Sinds 2010 is deze opgenomen in de kerndoelen voor het primair en voortgezet onderwijs. Docenten gebruiken de Canon voor hun lesprogramma’s voor leerlingen van 8 tot 14 jaar in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Directeur Friso Visser van museum De Proefkolonie:. ,,Probeer je maar als schoolkind in te beelden hoe het is om te leven als kolonist. Met hard werken zou het allemaal beter worden. Johannes van den Bosch wilde goed doen. Het viel me op dat de kinderen zeer serieus stonden te kijken.’’

Armoede

De gedeputeerde ziet kansen om de historie van de Koloniën van Weldadigheid te verbinden met nu. ,,De armoede is nu ook een thema, dat is ook iets van nu, wel een andere tijd met een ander perspectief. Koppel de historie ook aan vakken als taal en rekenen.’’ Ze mocht het Canonbordje ophangen samen met leerlingen van OBS de Kievitshoek uit Wilhelminaoord.

Lening

Directeur Friso Visser onderstreept dat 70% van de kolonisten geslaagd is in de missie om na een verblijf in de koloniën zelfstandig te kunnen functioneren. Ze moesten daartoe een gedwongen lening afbetalen. ,,Het ging om het bevorderen van de zelfredzaamheid, daar is men dus behoorlijk in geslaagd.’’ En dat staat vanaf nu dus beschreven in de Canon van Nederland, die een leidraad vormt voor het geven van geschiedenislessen op scholen. Bekijk hier de Koloniën van Weldadigheid op de website van de Canon.

Nieuws

menu