Kerktoren van Vinkega staat in de steigers. Sluitstuk van jarenlange inspanning

Er is begonnen met de voorbereidingen voor het vervangen van de stompe kerktoren. Lourens Looijenga

Er is vrijdagochtend begonnen met de voorbereidingen voor het vervangen van de stompe kerktoren in Vinkega voor een echte spitse toren.

Rond de toren worden steigers geplaatst. Het geluid van de montage van buizen van de steiger is van ver te horen en zal in dit geval voor veel betrokkenen bij dit project als muziek in de oren klinken.

Toekomstbestendige invulling

De reconstructie van de torenspits is het sluitstuk van de jarenlange inspanning van de stichting Behoud Finkegea om het eerder gekochte kerkgebouw te behouden en er een toekomstbestendige invulling aan te geven. Vooral de financiering was lastig door vertraging van het project.

Zadeldak

De torenspits van de in 1899 gebouwde kerk werd in 1969 weggehaald vanwege zijn slechte staat. De kerk, waar inmiddels al jaren geen diensten meer worden gehouden, doet het sindsdien met een toren met zadeldak. Het in 1969 opgemetselde deel moet nu eerst worden verwijderd.

Mannenziekenhuis

Bij Aannemingsbedrijf Holleman & Zonen Santpoort b.v. in Velserbroek lag een toren op het terrein. De toren komt van het katholieke mannenziekenhuis Joannes de Deo in Haarlem. Die toren staat nu nog op het terrein van aannemer Kemper in Oldeholtpade. De stichting heeft eind november een overeenkomst getekend met de aannemer om die toren op de kerk te plaatsen.

Voor zover bekend is nog nooit eerder een gebruikte spits op een andere kerk geplaatst. De gemeente negeerde het afwijzende advies hierover van de provinciale welstandscommissie Hûs en Hiem.

Nieuws

menu