Kerkelijk gebouw in Noordwolde wordt opvang voor vluchtelingen

De Kosterije.

De Kosterije. Lourens Looijenga

De protestantse gemeente Lindestreek stelt kerkelijk gebouw ‘De Kosterije’ in Noordwolde beschikbaar voor opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne.

Dat meldt kerkrentmeester Hendrik Dekker. Zo willen de kerken van Noordwolde en Steggerda ook een bescheiden bijdrage leveren.

Het gebouw aan de Oldeberkoperweg staat vlakbij de kerk in Noordwolde en wordt vooral gebruikt als vergaderruimte. Ook wordt er de administratie gedaan voor de begraafplaats. En het Dorpsarchief Noordwolde maakt gebruik van het gebouw. Die spullen worden bijeen gebracht in een ruimte bovenin ‘De Kosterije’, waar ook kasten staan die kunnen worden afgesloten.

Huisraad

Het gebouw – eigenlijk twee grote vergaderruimtes - moet volgens Dekker door een installateur nog geschikt worden gemaakt voor bewoning. Zo komt er bijvoorbeeld een kookplaat en extra sanitair. En er wordt nog gezocht naar huisraad. Daarna wordt bekeken wat voor rol het gebouw kan spelen bij de opvang. De gemeente Weststellingwerf heeft Dekker daartoe doorverwezen naar takecarebnb.org. Die organisatie moet volgens Dekker beoordelen voor hoeveel mensen er plek is in Noordwolde.