Kerk Vinkega is onthoofd

FOTO LOURENS LOOIJENGA

FOTO LOURENS LOOIJENGA

De reconstructie van de kerktoren in Vinkega loopt opnieuw vertraging op. Het bestaande stompe torentje is inmiddels wel verwijderd. De kerk staat in de steigers. Maar verder gebeurt er even niks.

Aannemer Kemper in Oldeholtpade zit namelijk met smart te wachten op bouwmaterialen, zoals hout en staal. Tijdens de coronacrisis werd de productie van sommige materialen gestaakt of teruggeschroefd. Toen in de loop van 2021 de economie weer op gang kwam, nam de vraag en dus ook de problemen toe. Steeds meer bouwbedrijven hadden last van een tekort aan bouwmaterialen en ook gestegen prijzen.

Er wordt in Vinkega gebruik gemaakt van de oude toren van het katholieke mannenziekenhuis Joannes de Deo in Haarlem. De torenspits is achtkantig, maar wordt met een vierkant onderstel (rokje) aangepast. In de zomer van 2020 was die toren al bij het bouwbedrijf in Oldeholtpade. Die hoopte toen zelfs de tweedehands toren nog dat jaar te kunnen plaatsen.

Door de complexiteit van het project, in combinatie met de procedures, financiering en de coronacrisis en de inzet van vrijwilligers, werd zelfs 2021 dus niet gehaald. De planning van de Stichting Behoud Finkegea was aanvankelijk om direct na de zomer van 2021 te beginnen met de reconstructie. Inmiddels is het dus 2022. ‘Het houten open gedeelte wordt eerst geplaatst nadat er een nieuwe betonvloer is gestort. We hopen dit eerste helft februari te kunnen doen.’

Aannemer Kemper hoopt nu dat binnen vier weken alsnog verder gewerkt kan worden. De torenspits van de in 1899 gebouwde kerk werd in 1969 weggehaald vanwege zijn slechte staat.