In Boijl wordt gestart met omstreden wolvenhek: 'schieten willen we voorkomen'

Dinsdag wordt een klein stuk wolvenhek geplaatst in Boijl.

Dinsdag wordt een klein stuk wolvenhek geplaatst in Boijl. Stichting wolvenhek

Voormalige Commissaris van de Koningin, Hans Wiegel, slaat dinsdagmorgen in Boijl de eerste paal van een wolvenhek. Met een hek van vele kilometers lengte langs de provinciegrens wil de Stichting Wolvenhek Fryslân Friesland beveiligen tegen wolven. Het Friese VVD-Statenlid Marten Dijkstra bepleitte eerder een wolvenhek van ‘Lemmer tot Lauwersoog’.

Recente gebeurtenissen onderstrepen volgens de stichting de urgentie van bescherming van het weidegebied van Fryslân tegen wolven. Onlangs dook er weer een zwervende wolf op in Zuidoost Fryslân. Mogelijk is dat dier op 28 mei doodgereden bij Appelscha, nadat er op diverse plaatsen schapen waren gedood. Voor Friese schapenboeren zijn er kortom genoeg redenen om de komst van de wolf te vrezen. En veel vertrouwen in andere bescherming van de schapen heeft de stichting niet. ‘Op de grens van Brabant en Limburg slaat een wolf keer op keer toe bij schapen die in beschermde rasters staan volgens normen van overheidsorganisatie BIJ12. ‘

Schieten voorkomen

In Duitsland loopt volgens de stichting de spanning zo op, dat in Niedersaksen 11 juli een ‘aktionstag wolf’ door allerhande partijen op het platteland is georganiseerd. ‘Schieten van wolven in Fryslân willen we voorkomen. Om vee dag en nacht te kunnen blijven weiden, is een degelijke wolvenkering absolute noodzaak. Onze voormalige Commissaris van de Koningin, Hans Wiegel, onderkent die noodzaak ten volle. Hij onderstreept het graag door de eerste paal te slaan.’

Pilot

Dat gebeurt bij maatschap Jorritsma-Postma aan de Boijlerweg 132 op de grens van weidegebied en natuurgebied van het Drents-Friese Wold. Vijf boeren zijn bereid als pilot op eigen grond een hekwerk van enkele kilometers te plaatsen tussen de Verwersweg en de Doldersumsestraatweg. In dat traject ligt dus ook de Reeweg. Volgens Jehan Bouma is voor het plaatsen van een hekwerk van 1,5 meter hoog - met stroomdraad - geen vergunning nodig. Dinsdag gaat het om een eerste stukje van maximaal 50 meter.

Natuurbescherming

Natuurbeschermers zien niets in het hekwerk en vinden een wolvenwerend raster voldoende. Bovendien zou het bewust afsluiten van potentieel leefgebied van wolven op gespannen voet staan met de internationale verplichtingen die Nederland heeft op het gebied van natuurbescherming. Het Hof van Justitie van de EU heeft over het instellen van wolvenvrije gebieden in de Alpen uitgesproken dat zwaar beschermde soorten als de wolf zelf moeten kunnen bepalen waar ze zich vestigen.

Ontheffing

Het plaatsen van wolfwerende hekken rond individuele schaapskuddes geldt volgens Arie Trouwborst, hoofddocent milieurecht aan de Tilburg Universiteit, niet als verboden verstoren. Een grootschaliger wolvenwerend hek, zoals nu dus geplaatst wordt bij Boijl, is dat volgens Trouwborst wel. ‘Voor het plaatsen ervan is een ontheffing vereist.’ Ook de Zoogdiervereniging zegt stellig dat het hek niet mag.