Helikopterlawaai kondigt 'aanval' aan op vliegveld Drachten, boer Rudi Klaver mist landing van Black Hawks in zijn eigen weiland en baalt | video

Het Friese gedeelte van de internationale militaire oefening Falcon Autumn is woensdagavond echt begonnen. Helikopterlawaai in grote delen van Noordoost-Friesland kondigde een aanval op vliegveld Drachten aan, op donderdagochtend.

Video: Jan Ligthart

Zwaar helikoptergeluid boven Rottevalle, Eastermar, Drogeham, Houtigehage, Opende en omliggende dorpen. In de lucht knipperende lichten, rood en wit. Het is woensdagavond zeven uur stipt. Ruim 25 legerhelikopters uit Nederland, Duitsland, Polen en de Verenigde Staten zijn vanuit het zuiden Friesland binnengevlogen, op lage hoogte. In de weilanden ten noorden en oosten van Drachten droppen zij ‘heimelijk’ 350 militairen.

De internationale oefening Falcon Autumn, die al een dag of tien bezig is in de oostelijke provincies van Nederland, heeft nu ook Friese bodem bereikt. Vanaf vier landingsplekken in het open groen moeten de gedropte militairen in de nacht van woensdag op donderdag te voet vliegveld Drachten zien te naderen. In het donker leggen zij 10 kilometer af, deels ongezien, om donderdagochtend als het licht wordt aan het (zogenaamde) gevecht om de airstrip te beginnen.

Apaches en Black Hawks

Nieuws

menu