Gebruikte torenspits mag op kerktoren Vinkega (en het dorp heeft daarmee een Nederlandse primeur)

Lenus van der Broek

Vinkega - De kerk in Vinkega krijgt na ruim 50 jaar weer een torenspits. Gemeente Weststellingwerf heeft een omgevingsvergunning verleend voor het plaatsen van een gebruikte torenspits op de kerktoren in Vinkega. Stichting Behoud Finkegea diende hiervoor eind 2019 een aanvraag voor een omgevingsvergunning in.

De gemeente verleent de vergunning omdat het college de kerk wil behouden. Ook vindt de gemeente hergebruik en de inzet van het dorp belangrijk. De kerk in Vinkega is de eerste kerk in Nederland waar een gebruikte torenspits op geplaatst wordt.

,,We willen de historische kerken in onze dorpen graag behouden. Het hergebruiken van de torenspits van een andere kerk is een duurzame oplossing. Daarnaast hebben veel inwoners en lokale partijen uit het dorp zich ingezet voor de torenspits. Voor hen is het plaatsen van de tweedehands torenspits op hun kerk een meerwaarde. Daarom hebben wij ingestemd met de aanvraag”, vertelt wethouder Hanneke Zonderland.

Verzet

Het plan voor de gebruikte torenspits stuitte op fel verzet van de provinciale adviescommissie. ,,Het past niet en het kan niet. Vanuit monumentenzorg bekeken is het volstrekt onverantwoord.” Sinds november 2019 heeft adviescommissie Hûs en Hiem al zeven keer een advies uitgebracht, liet directeur Marc Visser eerder aan deze krant weten. En steeds weer was de conclusie hetzelfde: op de Nederlands Hervormde kerk in Vinkega, die geldt als gemeentelijk monument, kan niet zomaar een torenspits van elders worden geplaatst.

Lees ook [PREMIUM] Vinkega wil graag een gebruikte spits op de kerktoren maar Hûs en Hiem is mordicus tegen: ‘Dit is een tweedehands dingetje’

Het college van burgemeester en wethouders begrijpt het advies van Hûs en Hiem - dat bleef negatief - en geeft de adviescommissie op het gebied van cultuurhistorie gelijk. Maar de gemeente neemt ook andere zaken mee in het beoordelen van de vergunningsaanvraag.

De torenspits van de in 1899 gebouwde kerk werd in 1969 weggehaald vanwege zijn slechte staat. De kerk, waar inmiddels al jaren geen diensten meer worden gehouden, doet het sindsdien met een toren met zadeldak.

Nieuws

menu