Met meidoorns, hondsrozen en bomen wordt boerderijerf Nijelamer weer groene oase in weids veenlandschap

Schaduwbomen voor de paarden, bloeiende struiken voor de vogels en een solitaire es, die straks heel hoog mag worden. Rond een boerderij in Nijelamer zijn aan alle zijden jonge ‘sprieten’ aangeplant. Ze groeien snel en veranderen het erf de komende jaren weer in een groene oase te midden van een weids landschap. Het begon vorig jaar met een inrichtingsplan van Landschapsbeheer Friesland.

Landschapsadviseur Christel Snoep vertelt haar verhaal bij het bosje voor de boerderij. Uilke de Jong trekt er onkruid tussenuit, op de achtergrond hovenier Joeri van den Berg.

Landschapsadviseur Christel Snoep vertelt haar verhaal bij het bosje voor de boerderij. Uilke de Jong trekt er onkruid tussenuit, op de achtergrond hovenier Joeri van den Berg. Foto: Rens Hooyenga

,,Het was koud, er lag zelfs sneeuw’’, herinnert Uilke de Jong zich. ,,Met de rug in de wind stonden we hier te werken.’’ Eind maart plantte hij samen met hovenier Joeri van den Berg jonge struikjes in de voortuin van zijn boerderij.

Het boerenerf

Een boerenerf is niet zomaar een lapje grond rondom een boerderij. De bomen, struiken en planten hebben vaak een functie en staan met een bedoeling op een bepaalde plek in de grond. Denk maar aan de moestuin, een boomgaard of rij bomen om de wind te vangen. De LC bezoekt deze zomer verschillende boerenerven en bekijkt hoe die oude ideeën waren bedoeld en worden teruggebracht.

Sporkehout

Nieuws

menu