Eis: werkstraf na botsing die ongeboren kindje het leven kostte

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een vrouw uit Oosterwolde die op 15 maart 2019 een frontale botsing veroorzaakte bij Oldetrijne, waardoor het baby’tje in de buik van het slachtoffer overleed, moet een werkstraf van 90 uur uitvoeren, vindt het Openbaar Ministerie.

,,De feiten staan, neem ik aan, in uw geheugen gegrift.’’ Zo begon rechter Bert Dölle vrijdagochtend de zitting van de meervoudige kamer. De 63-jarige vrouw knikte. Ze herinnerde zich dat ze op die zonnige vrijdagmiddag met haar Fiat Punto in zuidelijke richting over de Pieter Stuyvesantweg (N351) reed. Vlak voor de aanrijding op de brug over de Helomavaart had ze nog een appeltje van de bijrijdersstoel gepakt. Vervolgens had ze een raampje open gezet en het volume van de radio omhoog gedraaid omdat ze merkte dat ze haar ogen met moeite open kon houden. Toch viel ze achter het stuur in slaap.

Frontale aanrijding

Het slachtoffer, een zwangere vrouw (34) uit Utrecht, zag dat de VW Up, met een snelheid van zo’n 80 kilometer per uur, naar de verkeerde weghelft schoof en in schuine lijn op haar Fiat Punto af reed. Haar tweejarige dochtertje zat op de achterbank. Een frontale aanrijding kon ze niet meer voorkomen met aan de ene kant een vangrail en op de andere weghelft een tegemoetkomende bestelbus. Door de klap schrok de bestuurster van de VW Up wakker. ,,Al la minuut weet ik dat het niet goed is, dat het gewoon heel erg is’’, vertelde ze vrijdag. Zij moest met onder meer een gebroken heup naar het UMCG worden gebracht. Het slachtoffer ging met verschillende kneuzingen naar ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Haar 21 weken oude zoontje had de klap niet overleefd.

‘Aanmerkelijk onvoorzichtig’

Officier van justitie Annemieke Kemkers concludeerde dat de 63-jarige vrouw ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ had gereden. Ze had er voor moeten kiezen om niet te rijden of even te pauzeren, vond Kemkers. ,,U had anders kunnen en moeten handelen.’’ Behalve een werkstraf eiste ze ook een rijontzegging van zes maanden.

‘Drama voor alle betrokkenen’

Advocaat Erik Stoeten noemde de strafeis ‘wel heel erg fors’. Hij zei het feit beslist niet te willen bagatelliseren, ,,maar je kunt je afvragen wat het strafrecht nog toevoegt.’’ De raadsman sprak van een drama voor alle betrokkenen, in de eerste plaats voor de aangereden vrouw en haar partner. Hij beklemtoonde onder meer dat zijn cliënt, een constructieve houding had gehad, pogingen had ondernomen contact te krijgen met het slachtoffer en niet eerder met politie of justitie in aanraking was geweest. Stoeten bepleitte een geldboete en eventueel nog een voorwaardelijke werkstraf en een voorwaardelijke rijontzegging.

Uitspraak: 2 april.