Eerste windmolen geplaatst. 'Hij past prima in het landschap, hij valt niet op'

Bij de boerderij van de familie Van Dijk in Oldelamer is de eerste windmolen in Weststellingwerf geplaatst. Lenus van der Broek
Nadat de provincie in januari 2021 akkoord ging met plaatsing van kleine windmolens bij boerderijen, kon de gemeentelijke vergunningsprocedure starten. Dat had nog wat tijd nodig, omdat het de eerste aanvraag voor een kleine molen in Weststellingwerf was.
Energieneutrale bedrijfsvoering
Heine Anne van Dijk: “We leveren onze melk aan de coöperatie Eko Holland melk op maat, Hun afnemers vragen een energieneutrale bedrijfsvoering. Daar past deze molen prima bij. Ik volg de ontwikkelingen van deze molen al vanaf 2016. Ik vond het meteen een heel mooi concept, een technisch eenvoudige molen met 15 meter masthoogte, met de mast van staal en de wieken en staart van hout. Hij is dus als windmolen na 20 jaar versleten is, volledig recyclebaar. Ook past hij prima in het landschap, hij valt niet op.”
Voordat de molen werd gekocht, de molen moet binnen het bouwblok staan, is de familie met de naaste buren bij een molen gaan kijken en luisteren. Zij waren enthousiast over de molen en de plek waar die geplaatst zou worden. Als dat niet het geval was geweest, was de molen niet gekocht.
Rendement
De molen haalt voor het melkveebedrijf genoeg rendement. Bijna het volledige elektriciteitsverbruik wordt gedekt. Mede doordat de koeien, zolang het kan, dag en nacht buiten weiden, wordt niet heel veel stroom gebruikt. Een eis van de provincie Fryslân is: door kleine windmolens mag niet meer stroom opgewekt worden dan het bedrijf zelf nodig heeft. Het bedrijf EAZ Wind uit Hogezand leverde de molen en onderhoudsservice die erbij hoort.