Dirigente Klaasje Looijenga (89) overleden. Haar herinneringen aan het dorpsleven in Noordwolde vormden de basis voor het boek ‘Geworteld in Noordwolde’

Klaas Looijenga-Klein in 2012 bij de presentatie van het boek ‘Geworteld in Noordwolde’.

Klaas Looijenga-Klein in 2012 bij de presentatie van het boek ‘Geworteld in Noordwolde’. Eigen foto

Oud-dirigente Klaas Looijenga-Klein van het Noordwoldiger Accordeonorkest is zondag in De Menning in Wilhelminaoord overleden.

Geboren en getogen in Noordwolde was ze er in 1948 als vijftienjarig meisje al bij toen Chris de Vries de eerste Noordwoldiger Accordeon Club (NAC) oprichtte. Het was de tijd van uiteraard De Woudklank, de krontjongclub ‘Krojoclunowo’, de blokfluitclub en de zangverenigingen de Harmonie en Excelsior.

Noordwolde-Week

Na tien jaar ging de NAC ter ziele. In 1993 ontstond in het bestuur van de Noordwolde-Week het idee om een reünie te houden. Klaas-Looijenga, penningmeester en lid van de eerste club, riep een groepje leden van het vroegere orkest bijeen. Vanwege reuma aan haar handen kon Klaasje zelf niet meer spelen, dus werd ze dirigente.

Bertus Lacherfestival

Op 3 september 1995 werd rond het optreden van de NAC het Bertus Lacherfestival geboren, genaamd naar de oude speelman die ooit rondtrok in de regio. Tien jaar later werd op initiatief van Klaasje een plaquette van Guus Hellegers ter herinnering aan Bertus Lacher aan de muziekkoepel bevestigd. Dat was ook het jaar waarin ze stopte als dirigente.

Smeedwerk

Klaasje droeg ieder concert zelfgemaakte gedichten voor. Daarvan is een aantal uitgegeven in de bundel ‘Smeedwerk’. De naam had een reden. Klaasje was de dochter van dorpssmid Lourens Klein. Haar herinneringen aan het dorpsleven in Noordwolde vormden de basis voor het boek ‘Geworteld in Noordwolde’, dat tien jaar geleden over haar leven verscheen. In 2020 stonden haar herinneringen aan de oorlogsjaren opgenomen in ‘Waarden van vrijheid’, een verhalenbundel van de gemeente Weststellingwerf in het kader van 75 jaar bevrijding.

Klaasje Looijenga-Klein werd 89 jaar.