Dichter Marloes van der Singel uit Steggerda geeft monumentale bomen een stem met BOSK poëzieroute

De bomen van Bosk tussen het Stadhouderlijk Hof en het stadhuis. Foto LC/Arodi Buitenwerf

Als bomen konden praten, wat zouden ze ons dan zeggen? Hoe kijken bomen eigenlijk naar ons? En waar verlangen bomen naar? In het kader van BOSK kroop dichter Marloes van der Singel uit Steggerda onder de schors van monumentale Leeuwarder bomen om ze een stem te geven.

Wat de bomen te vertellen hebben, is te lezen in door haar gemaakte gedichten. Een poëzieroute door de binnenstad.

Meer dan duizend bomen ‘wandelen’ sinds 7 mei door de binnenstad van Leeuwarden. BOSK is een idee van wijlen Joop Mulder, oprichter van Oerol en kunstenaar/landschapsarchitect Bruno Doedens. Het kunst- en landschapsproject maakt deel uit van Arcadia, de eerste triënnale van Leeuwarden-Fryslân 2028. Met BOSK wordt aandacht gevraagd voor vergroening en klimaatadaptatie. Marloes van der Singel werd samen met andere kunstenaars uitgenodigd zich te buigen over de vraag ‘wat kunnen we leren van bomen, als spiegel voor verandering van onze samenleving.

Vertragen

De in Steggerda woonachtige Van der Singel groeide op tussen de bomen van de Eese en de Blesdijkerheide en is nog vaak in de bossen te vinden waar ze, het liefst blootvoets, over de paden slentert. Op de vraag wat wij van bomen kunnen leren zijn volgens haar veel antwoorden mogelijk, maar de belangrijkste les is dat wij mensen moeten vertragen. ‘Tijdens het schrijven van de gedichten las ik dat wanneer een zaadje ontspruit onder de moederboom, het maar heel langzaam kan groeien omdat het bladerdak van de moederboom het licht tegenhoudt. Dat lijkt misschien onhandig en onlogisch, maar uit onderzoek blijkt dat die gestage, maar trage groei de boom uiteindelijk juist een veel langer leven geeft. Daarin zit een boodschap aan de mens dat wij moeten ophouden met continu groeien, consumeren en ontwikkelen in een moordend tempo, als we willen dat onze soort nog veel langer op de aarde kan blijven bestaan. Dat probeert moeder aarde ons al geruime tijd duidelijk te maken.’

Zeven gedichten

Met haar poëzieroute ‘Als bomen konden praten’ wil ze mensen vragen letterlijk en figuurlijk stil te staan bij de bomen. ‘Het wordt tijd dat we ons weer verbonden gaan voelen met de natuur. Wij zijn er onderdeel van. Bomen zijn levende wezens en geen dingen die enkel bestaan om ons te dienen.’

De poëzieroute start aan het beginpunt van BOSK bij de oude plataan op het stationsplein en volgt daarna de BOSK route door de stad. Van zaterdag 2 juli tot 14 augustus zijn de zeven gedichten te lezen en te beluisteren in het Nederlands en in het Fries.

http://www.bosk.frl/monumentalebomen

Nieuws

menu