De Striepe heet 100e leerling welkom. Dorpsschool in Oldeholtpade maakt laatste jaren flinke groei door

Net als haar zus Eliza en broer Danny begint Lieke Bakker (links) haar schoolavontuur op De Striepe.

Net als haar zus Eliza en broer Danny begint Lieke Bakker (links) haar schoolavontuur op De Striepe. Piet Bosma

OBS De Striepe in Oldeholtpade heette woensdagochtend haar 100e leerling welkom. Net als haar zus Eliza en broer Danny begint Lieke Bakker haar schoolavontuur op De Striepe.

Het aantal leerlingen op de dorpsschool heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Vier jaar geleden telde De Striepe nog 76 kinderen, nu zijn dat er dus al honderd.

Schooldirecteur Hinke Heida somt een paar redenen van de groei op. ‘Er zijn gezinnen vanuit de Randstad hier naartoe verhuisd en we hebben ook kinderen uit Ter Idzard hier op school, sinds basisschool De Drie Dorpen met De Striepe is gefuseerd.’ ‘En Oldeholtpade is natuurlijk het mooiste dorp van Friesland’, zegt Heida met een lach. ‘De snelweg is vlakbij en de school ligt prachtig in het groen.’

Als het aan de directeur ligt, hoeft De Striepe niet heel veel verder te groeien. ‘We willen wel een dorpsschool blijven. Rond de honderd leerlingen is dan een mooi aantal.’ De Striepe telt op dit moment vijf klassen. Om ouders en kinderen wel warm te maken voor de school, is er elk jaar een peuterochtend, waarop vaders en moeders informatie krijgen over de school en eventueel toekomstige leerlingen een ochtendje mee kunnen draaien. Dit jaar is de peuterochtend op 25 april.

De 4-jarige Lieke Bakker werd woensdagochtend feestelijk onthaald op school. Ze werd door alle leerlingen toegezongen en ze ontving een hoed en een prentenboek. Heida: ‘Op school stimuleren wij het lezen. We hebben een gevarieerd aanbod aan boeken. Ook geven we prentenboeken cadeau aan kinderen die de peuterochtend bezoeken en leerlingen van groep 8 ontvangen tijdens de actie ‘Geef een boek cadeau’ een boek.’ Dat was dit jaar ‘Het Achterhuis’ van Anne Frank.