De Hoeve wil snel bouwen: geen begrip voor tijdrovende bureaucratie

Die grond is door de stichting zonder winstoogmerk aangekocht met leningen van 60 dorpsgenoten. Lenus van der Broek

Het dorp De Hoeve popelt om zes woningen te mogen bouwen aan de Hoeveweg. Joan Horbeek van de Stichting Wonen in De Hoeve liet dat maandagavond nog maar weer eens weten als inspreker bij de raadsvergadering.

Het kan toch niet zijn dat De Hoeve moet wachten op het beleidsplan Wonen 2020-2030 van de provincie Fryslân? ‘Het is niet uit te leggen dat we moeten wachten op een visie waarvan de inhoud wel bekend is.’ Maar Weststellingwerf is toch echt afhankelijk van groen licht uit Leeuwarden.

Horbeek moest noodgedwongen door de aangescherpte maatregelen online inspreken. Met gevoel voor theater gebeurde dat in de open lucht bij het dorpshuis, met symbolisch een groep ongeduldige jonge Hoevenaren met een schep op de achtergrond. Die schep moet snel de grond in en er is zijn genoeg dorpsgenoten die wel wil wonen op het te ontwikkelen bouwterreintje aan de Hoeveweg. Het signaal was eerder ook al afgegeven op een vergadering van plaatselijk belang. Horbeek bepleitte maandag om niet twee afzonderlijke dure planologische procedures te voeren. Daar kwam geen reactie op.

Er is volgens Hortbeek een lijst met ‘zes gegadigden van de juiste doelgroep’, die liever vandaag dan morgen een kavel, dan wel een woning op het perceel aankopen. Die grond is door de stichting zonder winstoogmerk aangekocht met leningen van 60 dorpsgenoten. Op dit moment zijn er geen woningen in De Hoeve beschikbaar voor jongeren die vanuit het ouderlijk huis zelfstandig willen gaan wonen in het eigen dorp. In de opzet van het perceel is bewust rekening gehouden met de realisatie van starterswoningen.

Nieuws

menu