De Hoeve kan nieuwe woningen tegemoet zien

Boerderijtje Hoeveweg 2 Lourens Looijenga

Het plan om zes woningen te bouwen aan de Hoeveweg 2 in De Hoeve gaat door. Plaatselijk Belang kreeg te horen dat B&W in principe instemt met de bouw.

Het perceel is twee jaar geleden door een grote groep Hoevenaren gezamenlijk aangekocht. Zij wilden het met deze actie voor jonge Hoevenaren mogelijk maken een betaalbare woning in het dorp te kopen.

Het college gaat akkoord met het opstarten van een herziening van het bestemmingsplan. Dat betekent dat er drie schuurwoningen, een twee onder één kap woning en een vrijstaande woning gebouwd kunnen worden. Niet in twee fasen, zoals eerst de bedoeling was, maar in een keer.

Er zit nog wel een klein addertje onder het gras, maar de Stichting Bouwen in De Hoeve, die het hele proces begeleidt, ziet dat met vertrouwen tegemoet. Het bestemmingsplan moet namelijk nog worden gewijzigd. De hele procedure neemt ongeveer een jaar in beslag.

Rode contouren

Plaatselijk Belang De Hoeve strijdt al jaren voor woningbouw, met name voor de jongeren in het dorp. Steeds stuitte PB op belemmeringen. De ‘rode contouren’ maakten woningbouw vrijwel onmogelijk. Buiten deze contouren mag niet worden gebouwd en binnen de contouren was geen plaats. Daardoor zat alles op slot, terwijl de vraag van jongeren groot was. Ook het project “Ruilverwoning” leverde geen concrete mogelijkheden op. Noodgedwongen werd keer op keer buiten het dorp naar betaalbare woonruimte gezocht.

Stichting

Plaatselijk Belang vroeg een aantal Hoevenaren mogelijke bouw vlot te trekken. Daarop werd de Stichting Wonen in De Hoeve opgericht. Doel van de stichting is het realiseren van woningen. Het perceel met een woonhuis en een aangebouwde schuur kwam in de verkoop. Toen kon de stichting, onder het motto ‘Door het dorp – voor het dorp,’ eind 2019 het perceel voor het dorp aankopen.

De behoefte bleek inderdaad groot. Veel jonge Hoevenaren hadden al direct belangstelling voor de kavels. De kavels waren snel verzegd.

Inmiddels is er een start gemaakt met de werkzaamheden op het perceel. De nieuwe eigenaar die het pand van de stichting Wonen Op de Hoeve kocht, is de afgelopen weken druk bezig geweest met het slopen en verbouwen van het pand.

Nieuws

menu