Buschauffeurs vervoeren Oekraïense vluchtelingen van Polen naar Haulerwijk

De buschauffeurs die liefst 2000 kilometer reden in twee dagen. Links Vincent van der Gun (directeur van Coulant Touring) en Piet Bosma.

De buschauffeurs die liefst 2000 kilometer reden in twee dagen. Links Vincent van der Gun (directeur van Coulant Touring) en Piet Bosma. Eigen foto

Samen reden ze ongeveer 2000 kilometer om vanuit de Poolse stad Wroclaw Oekraïense vluchtelingen per touringcarbus over te brengen naar Haulerwijk.

Buschauffeurs Piet Bosma uit Noordwolde en Vincent van der Gun (directeur van Coulant Touring in Oldeberkoop) begonnen maandagochtend aan hun reis naar Polen, om dinsdagavond de vluchtelingen veilig af te zetten in Haulerwijk.

Het dorp staat volledig achter deze opvallende actie, waarbij al even opvallend is dat de gemeente Ooststellingwerf geen enkele rol speelt. Het is een burgerinitiatief.

Uiteindelijk was het wel spannend of een contact dat de initiatiefnemers Popke Akkerman en Roel Wink vooraf hadden in Polen ook zou leiden tot het daadwerkelijk meekrijgen van vluchtelingen. Dat betekende dus het nodige papierwerk, ook wederom buiten de gemeente om.

Maandagochtend vertrok in alle vroegte een bus op hoop van zegen. De reis naar Polen verliep bijzonder vlot. In totaal werden er 24 mensen meegenomen, zes volgen nog met een eigen auto. Op de terugreis werd er vaak gestopt en kwamen ook de eerste voorzichtige ervaringen naar buiten. Ondanks de taalbarrière maakte dit diepe indruk. Zo komt de oorlog voor de reisleiders en chauffeur Piet Bosma ineens heel dicht bij.