Brug over de Tjonger in Langelille officieel geopend (+ video)

Lenus van der Broek

Langelille - De brug over de Tjonger bij de Driesprong in Langelille is vernieuwd. De werkzaamheden zijn afgerond en omrijden is niet meer nodig. De officiële opening werd donderdagmiddag verricht door de wethouders Jack Jongebloed (Weststellingwerf) en Jos Boerland (De Fryske Marren). Zij voeren met een bootje van Jachtwerf De Driespong onder de brug met publieke belangstelling op de brug.

Overlast beperkt gehouden

De gemeenten Weststellingwerf en De Fryske Marren  vonden het belangrijk dat de stremming van de brug zo kort mogelijk duurde. De aannemer werkte volgens de LEAN-methode, waardoor de nieuwe brug binnen 5,5 weken al klaar was in plaats van de geplande 12 weken. De nieuwe brug heeft een open vorm en smelt samen met de natuurlijke omgeving. De brug is ontworpen met als inspiratiebron het water en land eromheen.

Naar dynamiet gezocht

In WO II is de brug opgeblazen door de Duitsers. Er zekeren voor onzekere genomen en goed onderzoek gedaan of er niet nog dynamiet lag. Er is bij het ontwerp zelfs rekening gehouden met  een ‘kluunvoorziening’ bij een schaatstocht van de IJswegencentrale.

Nieuwe naam

Inwoners worden uitgenodigd om suggestie te doen voor de tweetalige naam van de nieuwe brug in zowel de Friese taal als in de Stellingwerfse streektaal.

Nieuws

menu