Boek over tramlijn Steenwijk-Oosterwolde in de maak. Welke herinneringen heb jij aan de tram en welke foto’s zijn er nog?

Op 29 september is het zestig jaar geleden dat de laatste tram reed op het traject Steenwijk-Oosterwolde. Het beeld op oude foto’s roept veel nostalgische gevoelens op. Zeker toen tot het eind van de oorlog er vooral nog stoomtrams reden. Journalist Lourens Looijenga uit Noordwolde wil dit jaar die railromantiek in een boek vastleggen en is op zoek naar leuke anekdotes en uiteraard foto’s.

Tram door de straten van Makkinga.

Tram door de straten van Makkinga.

Al in 1891 werden de eerste plannen van een comité voor ‘een tram met mechanische trekkracht’ aangeboden aan de gemeente Steenwijk. De Maatschappij van Weldadigheid stortte in 1892 vijftig gulden in een oprichtingsfonds ‘ten dienste van de voorbereide werkzaamheden van de Drentsch-Friesche Lokaal Spoorweg’. In het Tramplan van Drenthe stond de spoorlijn Steenwijk-Noordwolde-Oosterwolde al direct ingetekend. Ook de stoelenindustrie in Noordwolde stond vierkant achter de plannen. Dat gold ook vanaf 1908 voor de directeur van de Rietvlechtschool. Het wachten duurde lang, maar uiteindelijk werd in 1913 door de NTM met de aanleg begonnen.

Verlosten