Boek over tramlijn ‘is een feest der herkenning’

Vier vertegenwoordigers van plaatselijke historische verenigingen hebben vrijdag het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boek ‘Het is de tram die tot ons kwam’. Het boek over de tramlijn Steenwijk-Noordwolde-Makkinga-Oosterwolde van Lourens Looijenga werd gepresenteerd in de wachtruimte van het voormalige tramstation in Noordwolde. Hij stond in zijn toespraak nog eens stil bij alle politieke perikelen rond de aanleg van de tramlijn in 1914 en ook het opheffen bijna vijftig jaar later.

Voor de oostkant van het voormalige tramstation in Noordwolde: v.l.n.r. Jan Oosterhof (Historische Vereniging Makkinga), Jan Doodhagen (Dorpsarchief Noordwolde), Lourens Looijenga, Bé Puister (Historische Vereniging Steenwijk e.o.) en Kees van Hasselaar (Historische vereniging 't Fledder Kerspel.

Voor de oostkant van het voormalige tramstation in Noordwolde: v.l.n.r. Jan Oosterhof (Historische Vereniging Makkinga), Jan Doodhagen (Dorpsarchief Noordwolde), Lourens Looijenga, Bé Puister (Historische Vereniging Steenwijk e.o.) en Kees van Hasselaar (Historische vereniging 't Fledder Kerspel. Foto: Iwan van Nieuwenhoven

,,Het is een fraai boek geworden”, zo zegt Jan Oosterhof van de Historische Vereniging Makkinga. Hij is geboren bij Hoek Makkinga (Buterheideveld), waar de tramlijn zich tot 1962 in twee richtingen splitste, eentje van Oosterwolde naar Noordwolde en verder en eentje over de Tjonger naar Gorredijk. ,,Ik had als kind al veel belangstelling voor de tram. Het heeft altijd mijn belangstelling gehouden door foto’s en artikelen te bewaren. De tram haalde ook Makkinga uit een isolement en nu na 60 jaar beleef je alles nog weer en komen herinneringen weer boven.”

Nieuws

menu