Bezemwagen beleeft rustige dag. Blije gezichten bij 52e Nuttert van der Heide rit

Nuttert van der Heide toertocht Noordwolde Piet Bosma

Onder stralende weersomstandigheden gingen zondag in Noordwolde zo’n zeventig oude bromfietsen, een vijftiental klassieke - en 25 vooroorlogse motoren van start voor de 52e Nuttert van der Heide Rit. Veel blije gezichten, want vorig jaar ging het evenement noodgedwongen niet door.

Vanwege de RIVM-voorschriften was het evenement wel enigszins aangepast. Zo vertrokken de deelnemers individueel na inschrijving zonder een commentator bij de start. Ook het einde moest worden aangepast. Bij aankomst kon een ieder direct huiswaarts keren. Geen prijsuitreiking, niet nog even een gezellige nazit.

De Groot

De pauze van de ruim 100 kilometer lange rit was in Oldetrijne bij de familie De Groot. Rondom hun boerderij was er een ruim parkeerterrein. Dat bood ook een prima gelegenheid voor het nuttigen van een consumptie. Jacob, Hennie en zoon René de Groot zijn binnen de klassieke motorwereld een begrip. Vooral voor onderdelen van BSA-motoren kan men er te kust en te keur, maar ook andere moeilijk verkrijgbare onderdelen ontbreken niet in het assortiment. Ze staan er mee op oldtimerbeurzen in Nederland, België en Duitsland.

De tekst gaat verder na de foto


De rit was gemarkeerd volgens de internationaal veel gehanteerde bordjes: een vierkantje voor links, een driehoek voor rechtdoor en rondje voor rechtsaf. Een klein aantal rijders slaagde er ook nu weer in om het spoor bijster te raken. Echter, zo rond drie uur waren de meeste rijders veilig terug in Noordwolde. Mede door het fraaie zomerweer had de meerijdende bezemwagen een rustige dag.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde eerste zondag in september en heeft - onder enig voorbehoud - zondag 4 september 2022 al weer gereserveerd voor de 53e rit van dit rijdende tweewielermuseum.

De Nuttert van der Heide rit werd in 1967 voor het eerst georganiseerd door Bakker Nuttert van der Heide uit Oosterstreek met als doel de vooroorlogse motorfietsen op de weg te houden door middel van een rally. Dat gebeurde tot 2016 uit Boijl, daarna namen enthousiastelingen in Noordwolde de organisatie over.

Nieuws

menu