Beleef erkenning Werelderfgoed live in het Vlechtmuseum; zondag geopend en gratis toegankelijk vanaf 12.00 uur

Schoolwoning Westvierdeparten. Lourens Looijenga

Het Nationaal Vlechtmuseum is zondagmiddag geopend en gratis toegankelijk voor publiek. Op een groot scherm is de beslissing of de Koloniën van Weldadigheid UNESCO Werelderfgoed worden, live te volgen.

‘Op die manier willen we onze betrokkenheid tonen bij de bijzondere status die het gebied van onze ‘buren’ hopelijk krijgt’, vertelt museumdirecteur Iwan van Nieuwenhoven.

‘Ook voor Noordwolde en de hele oosthoek van Weststellingwerf is die erkenning van groot belang. Het geeft het toerisme een extra impuls. Bovendien laten we in ons museum een deel van het bijzondere verhaal zien. Veel mensen hebben vanuit de Koloniën, net over de provinciegrens, ook in Noordwolde-Zuid en Noordwolde het vlechtambacht bedreven.’

Vanaf 13.00 uur is er een live-uitzending te volgen die wordt gemaakt in museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Tijdens die uitzending zal ook geschakeld worden naar verschillende plekken om de stemming te peilen, zoals het oude vlechtlokaal van de voormalige Rijksrietvlechtschool, waar belangstellenden de ontwikkelingen kunnen volgen. Er zijn korte filmpjes gemaakt met met Iwan van Nieuwenhoven van het Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde, Ruth Middelwijk van Hoeve Koning Willem 3, Annie Verboom-Prikken van de Kolonieploeg en Arjan Stroeve van Eetcafé De Steen in Willemsoord. Allemaal hebben ze een eigen kijk op de Unesco Werelderfgoedstatus. De talkshow wordt gepresenteerd door Andries Ophof.

Tussen 13.30 en 15.30 uur wordt het dossier ‘Koloniën van Weldadigheid’ in de vergadering van UNESCO behandeld en valt de definitieve beslissing.

Nieuws

menu