Beheerders De Duker stappen over naar het Bosmeer. ‘Het plezier was wat weg’

De gemeente Weststellingwerf moet op zoek naar een nieuwe beheerder en pachter van sporthal en restaurant De Duker in Noordwolde. Peter en Judith Dekker hebben per 31 december de overeenkomst opgezegd. Ze gaan het beheer doen van bungalowpark het Bosmeer.

Familie Dekker neemt afscheid van De Duker.

Familie Dekker neemt afscheid van De Duker. Piet Bosma

Voor de gemeente zal het vertrek van het echtpaar Dekker best eens een problemen kunnen opleveren gelet op alle ervaringen met de kantine van De Steense in Wolvega. Daar is al geen vaste beheerder meer sinds 2014. Het verpachten van De Steense werd een soap door de interpretatie van eisen in de aanbesteding door op zich best wel geïnteresseerde ondernemers. Uiteindelijk besloot de gemeente maar van nood in eigen beheer de kantine te gaan verzorgen. In die periode meldde de kantinebeheerder van sporthal De Duker in Noordwolde dat daar de exploitatie onder druk stond. En toen moest de corona-pandemie nog beginnen.

Corona

Voor Judith en Peter Dekker was de belangrijkste reden om te stoppen overigens niet corona, maar het zoeken naar een nieuwe uitdaging. ‘Het plezier was wat weg’, zo zegt Peter Dekker inmiddels vader van drie kinderen. Ook dat speelt mee bij het besluit. Maar corona dus ook wel. Het sportseizoen 2019-2020 werd in februari ruw afgebroken. Het restaurant en de sporthal gingen dicht. In het najaar was alles nog twee maanden over, maar toen begon een winterslaap. De gemeente betaalde nog steeds de vergoeding wel door voor beheer van de sporthal. Via de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) kregen ze als zelfstandig ondernemers met omzetverlies een deel van de kosten van het restaurant vergoed. Uiteindelijk heeft de crisis geen geld gekost, maar dus ook niks opgeleverd. Peter verdiende daarom bij als vrachtwagenchauffeur.

Het is nu afwachten of een nieuwe pachter de inventaris weer overnemen. Er is de laatste jaren flink geïnvesteerd in het restaurant. Een plek waar volgens Judith best via bijvoorbeeld een plate service nog meer uit te halen valt. Er zit een volledige horecavergunning op het pand, dus ook in de zomer mag het open. Er is wel eens geprobeerd om met een terrasje ook in de zomer mensen te lokken, maar die toeristen fietsen vooral langs de Duker richting centrum. Peter Dekker stelt de afgelopen 15 jaar het werk met ‘een lol en een traan’ hebben gedaan. ‘Maar vooral met heel veel plezier.’

Het Bosmeer

Het bungalowpark Het Bosmeer in Noordwolde was op zoek naar een nieuw beheerdersechtpaar, zo stond in de advertentie. Theo Sinnige is daar al 26 jaar beheerder en is nu 65 jaar. Hij is als zelfstandig ondernemer verantwoordelijk voor de verhuur van bungalows. ‘Ik ben een soort touroperator.’ Het park telt 72 bungalows, die allemaal in particulier bezit zijn. Daarvan worden 64 verhuurd. Het afgelopen jaar zijn enkele tientallen bungalows van eigenaar gewisseld. ‘Die waren ooit door vijftigers gekocht voor hun oude dag. Nu zijn ze over de tachtig.’

Permanente bewoning mag niet. Daar wordt door Weststellingwerf scherp op gecontroleerd. Maar maximaal zes maanden wonen omdat bijvoorbeeld je huis is afgebrand is ook weer geen probleem. Het park heeft ook de reputatie een vluchtplaats te zijn voor mensen uit een vastgelopen huwelijk. Sinnige kent die reputatie, maar zegt dat het in de praktijk wel meevalt.

Van de verhuur van bungalows krijgt Sinnema een percentage. En hij wordt door de Vereniging van Eigenaren ook betaald voor beheer. Of het nu een kapotte trekschakelaar is of het vangen van mollen: het hoort allemaal tot zijn dagelijkse takenpakket. De bungalows zitten allemaal vol tot en met de kerstdagen. De kans is klein dat Staatsbosbeheer ooit wil meewerken aan een verdere uitbreiding achter het park, wat op zich wel een wens is. Wat wel lijkt te lukken is de verbouw van het gebouw met de receptie bij de ingang, van oorsprong ook een bungalow. Dat gebouw is volgens Sinnige niet meer van deze tijd. ‘Receptie en kantoor samen dat werkt bijvoorbeeld niet.’

Er is door de gemeente een ontwerp goedgekeurd van de beoogde uitbreiding. De Vereniging van Eigenaren kon tot dusver vanwege corona geen ledenvergadering houden. De leden moeten het plan dit jaar nog goedkeuren. En de financiering is nog niet rond. Dus voor de zomer van 2022 zal er nog wel niks gebeuren, zo schat Sinnige in. Hij blijft naast het park wonen. En als eigenaar van een bungalow blijft hij wel degelijk nog betrokken bij de gang van zaken op Het Bosmeer.