Basisschool De Lantscheene zet in op talent

Donderdag ontving de school het officiële bordje voor Talentgedreven Werken.

Donderdag ontving de school het officiële bordje voor Talentgedreven Werken. Lenus van der Broek

OBS De Lantscheene in Oldetrijne is gestart met talent gedreven onderwijs. Het werken met deze methodiek, bedacht en ontwikkeld door Luk deWulf, is voor de gehele school een vernieuwende manier om bezig te zijn met ontwikkeling.

Op de Lantscheene wordt al langere tijd gewerkt met de talenthoeken. Iedere donderdag en vrijdagmiddag gaan alle leerlingen met verschillende activiteiten aan de slag. Dit ging in eerste instantie om de vraag: Wat kan jij goed en wat wil jij een ander leren? Daarna zijn er diverse thema’s uitgewerkt.

Talentfluisteraar

In oktober en november 2020 heeft het gehele team de 3-daagse opleiding talentfluisteraar in Leeuwarden gevolgd. Met de opleiding wordt op de Lantscheene verdieping gegeven aan het werken vanuit talent. Deze opleiding werd gevolgd met meerdere professionals werkzaam met kinderen in Friesland. In maart heeft het team een studiedag in het voeren van talentgesprekken gevolgd. In juni komt er een vervolg van de talentgesprekken.

Talentgesprekken

Door een talent-interview te voeren, worden talenten bij de ander ontdekt. In de methodiek van Talentgedreven werken worden er 39 talenten beschreven. De meeste mensen hebben gemiddeld wel acht tot twaalf talenten en deze zijn onderling weer verbonden. Zo zijn er onder meer de bewuste beweger, de mooimaker, de trouwe vriend en de momentgenieter.

Talenten in de school

In de afgelopen periode hebben alle kinderen van de Lantscheene van hun juf of meester al één of meerdere talenten toebedeeld gekregen. Donderdag ontving de school het officiële bordje voor Talentgedreven Werken van Els Pronk en Jan Wietse Fokkema, beide trainers van deze manier van werken. Deze dag was tevens een feestelijke dag op school, geheel georganiseerd door groep 8. Zij hebben hierbij al hun talent kunnen inzetten.